Play ponuda

OTKRIVAMO NAJSKUPLJEG PENZIONERA U VLADI SRBIJE: / Danilo Nikolić nas mesečno košta čak 2.200 evra!

shimmer fallback

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, osim plate, na državnoj je grbači još po tri osnova

27.7.2013.
10:26
Play ponuda

Državni sekretar u Ministarstvu pravde i državne uprave Danilo Nikolić ubedljivo je najskuplji penzioner u Vladi Srbije, koji državu praktično muze po čak četiri osnova, saznajemo ...!

Nikolić, naime, osim plate i državne penzije, iz ministarstva uzima novac po dve stavke, dok je odlučio da pristojno naplati i duplu funkciju! Ukupno, ovaj čovek mesečno iz džepova građana izbije neverovatnih 248.504 dinara!

Prešišao Krku za dve prosečne plate

Prema imovinskom izveštaju, koji je predao Agenciji za borbu protiv korupcije 26. marta 2013, vidi se da Nikolićeva plata u ministarstvu iznosi 108.218 dinara, dok istovremeno prima i penziju od 73.894 dinara. Nikolić je sasvim pristojno naplatio i članstvo u UO Pravosudne akademije, gde zarađuje 28.392 dinara, a uzima i naknadu za odvojeni život, čiji iznos nije prijavio.

Međutim, prema Uredbi o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika, naknada za odvojeni život od porodice iznosi 75 odsto prosečne mesečne zarade u privredi, što je oko 40.000 dinara. Dakle, kad se na papir stave svi Nikolićevi prihodi, dolazi se do podatka da ovaj državni sekretar svakog meseca budžet košta malo više od 2.200 evra!

Primera radi, mnogo poznatiji penzioner u Vladi - njen potpredsednik i ministar rada i socijalne politike Jovan Krkobabić - mesečno zarađuje "tek" 173.000 dinara, odnosno čak 75.504 dinara manje od Nikolića.

Posebno je zanimljivo da Nikolić iz uzima naknadu za odvojeni život, koja se prema pomenutoj uredbi daje u slučaju premeštanja na drugo radno mesto gde službenik nema rešeno stambeno pitanje i mora da živi odvojeno od porodice, iako mu je Vlada dodelila službeni stan u Beogradu!

Skup i pre stana

Nikolić takođe o državnom trošku često vikendom putuje u Niš, gde mu živi porodica, prelazeći tako čak 880 kilometara službenim vozilom. (automobil ga doveze do Niša, vrati se za Beograd, pa ponovo dodje po njega i preveze ga do Beograda). Računica kaže da su Nikolićeveva putešestvija mesečno državu koštaju najmanje 40.000 dinara, i to samo za gorivo i putarine. Koliko iznose dnevnice za državnog sekretara i vozača nismo uspeli da dobijemo odgovor. Danilo Nikolić, kada smo ga pitali o tome, se pravdao da nema stan u Beogradu, pa je prinuđen da putuje kući, mada podaci iz Agencije govore drugačije.

- Državni sekretar koristi državni stan u Budimskoj 10, koji mu je Vlada dala na korišćenje, ali svakog četvrtka putuje za Niš i ponedeljkom se vraća, pod izgovorom da ide zbog porodice, što nije tačno -, navodi naš izvor iz ministarstva pravde. Naš sagovornik kaže da vikendom, kada navodno Nikolić odlazi u Niš da bude sa porodicom, stan u Beogradu koristi njegova ćerka Irena Đorđević, koja je preuzela tatine advokatske poslove, kada je on prešao u Vladu, a nedavno je, kako su "Naše novine" pisale postavljjena za Predsednicu Nadzornog odbora Kliničkog centra Niš, iako nema nikakve veze sa zdravstvom.

Antrfile 1

Oslobodio vladiku Pahomija

Pre funkcije državnog sekretara u Ministarstvu pravde, prema pisanju medija, Nikolić je obavljao funkciju predsednika Okružnog suda u Nišu, u vreme kad je doneta oslobađajuća presuda za vladiku Pahomija koji je 2003. bio optužen za pedofiliju i seksualno zlostavljanje čestvorice tinejdžera.

antrfile 2

Brojke

108.218 dinara zarađuje u Ministarstvu pravde 28.392 dinara zarađuje kao član UO Pravosudne akademije 73.894 dinara prima penziju 38.000 dinara uzima za naknadu za odvojen život od porodice

Play ponuda
Play ponuda