ALARMANTNO STANJE

OTKRILI STVARNO STANJE U GINEKOLOGIJI; ISTIČU DA NIJE PROBLEM SAMO ZADAR: ‘Hrvatskoj nedostaje 61 ginekološki tim!’

Udruga Roda, Platforma za reproduktivnu pravdu i Koordinacija udruge u zdravstvu u kojem ističu načine na koji se rješava problem nedostatka ginekoloških timova te predlažu vlastitih šest mjera za poboljšanje ginekološke skrbi

Još su prošloga petka udruga Roda, Platforma za reproduktivnu pravdu i Koordinacija udruge u zdravstvu uputile ministru zdravstva Milanu Kujundžiću pismo o iznimno velikom problemu nedostatka ginekoloških timova u Domu zdravlja Zadarske županije. No, čini se kako je stanje s nedostatkom kadra još i gore.

“Taj problem nije prisutan samo u Zadarskoj županiji, već i u gradovima i županijama diljem Hrvatske. Trenutno u Hrvatskoj nedostaje 61 ginekološki tim”, ističu udruge u novom zajedničkom priopćenju.

UPOZORENJE IZ ZADRA: ‘25.000 žena ostalo je bez ginekologa, među njima čak 600 trudnica, a to je samo dio problema’

Višegodišnje nekvalitetno upravljanje sustavom

Upozoravaju kako je zadarski slučaj “primjer kako se višegodišnje nekvalitetno upravljanje sustavom, neučinkovito dugoročno planiranje, neutemeljeno rezanje troškova, sve veći odlazak liječnika u privatne ordinacije, ali i u inozemstvo te koruptivne prakse lome na leđima najranjivijih pacijenata u sustavu – žena, posebice trudnica, rodilja i babinjača.”

Dodaju kako se dosad problem nedostatka ljudstva u ginekološkim timovima rješavao na skupe i neodržive načine koji su štetili kvaliteti i dostupnosti zdravstvene skrbi. Osim prevelikog broja pacijentica koje ginekolozi imaju, udruge ističu i još dva načina na koja se ovaj problem pokušao riješiti.

“U drugim slučajevima, pojedine bolnice i domovi zdravlja plaćaju troškove putovanja, dnevnice i naknadu ginekolozima iz drugih (često vrlo udaljenih) gradova kako bi na kraće vrijeme nadomjestili nedostatak ginekologa u njihovom gradu. Treće rješenje koje se trenutno koristi je privremena ili povremena preraspodjela ginekologa s jednog radilišta na drugo (primjerice, iz bolnice u dom zdravlja)”, stoji u priopćenju.

Traže i ‘task shifting’

Zbog toga predlažu šest konkretnih rješenja za rješavanje problema u zdravstvenom sustavu, a pogotovo u ginekološkoj skrbi. Prvo su veća ulaganja u zdravstveni sustav, prevenciju, primarnu zdravstvenu zaštitu i optimizaciju sustava za pacijentice s invaliditetom. Nadalje, zagovaraju jačanje i učinkovitije korištenje mehanizama za zaštitu pacijenata te “task shifting”, odnosno preraspodjelu poslova. Upozoravaju i kako je potrebno uvesti temeljite i redovne revizije praksi, što bi dovelo do rasterećenja ginekoloških problema i ranije otkrivanje bolesti i stanja. U tom svjetlu predlažu i stimuliranje djevojaka i žena na odlaske na ginekološke preglede, a u tome bi im trebale pomoći i kontinuirane i učinkovite kampanje, koje bi se, između ostalog, ticale i seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

OSNIVA SE SAVJETOVALIŠTE ZA SPOLNO ZDRAVLJE MLADIH: Proširilo se nasilje u vezama, a mnogi srednjoškolci rano počinju sa spolnim životom

Povratak na Net.hr