AKTIVISTICE PROGOVORILE

OTKAZ HRVOJU ZOVKU JE UDAR NA MEDIJE I MEDIJSKE SLOBODE: Pozivanje na Istanbulsku konvenciju je ruganje javnosti

Aktivistice za ljudska prava smatraju da je otkaz Hrvoju Zovku udar na medije i medijske slobode

Aktivistice za ljudska prava danas su ocijenile da je izvanredni otkaz novinaru i uredniku HRT-a i predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoju Zovku “zastrašujuća poruka svim novinarima” i udar na vrlo važan stup demokracije – medije i medijske slobode.

HRT OTPUSTIO UREDNIKA I NOVINARA HRVOJA ZOVKA: Kao razlog za izvanredni otkaz naveli i Istanbulsku, oglasio se i HND

ODBILI RASPRAVU O OTKAZU HRVOJA ZOVKA: ‘Ako nećemo reagirati na vapaj da je na televiziji uvedena cenzura, onda imamo veliki problem’

“Zovko je podnijevši ostavku na svoje uredničko mjesto pružio otpor urušavanju HRT-a, a to pogađa sve građane jer je riječ o HRT-u kao javnom medijskom servisu koji bi trebao prenositi objektivne informacije o tome što se doista zbiva, a to već odavno nije tako”, rekla je Vesna Teršelič na konferenciji za novinare održanoj u Kući ljudskih prava Zagreb.

Sandra Benčić osvrnula se na obrazloženje otkaza Zovku ocijenivši da se vodstvo HRT-a “na krajnje ciničan način pozvalo na Istanbulsku konvenciju koja tek stupa na snagu”.

NEMA MIRA NA PRISAVLJU: Predsjedniku HND-a prijeti otkaz na HRT-u zbog sukoba s Perišom Čakarun

Razlog za izvanredni otkaz ne postoji

Bez obzira je li došlo do povrede dostojanstva radnika ili internih pravila, prije izvanrednog otkaza mora postojati proces utvrđivanja toga putem nadležnih tijela HRT-a, rekla je Benčić navodeći da, prema dosadašnjoj sudskoj praksi, razlog za izvanredni otkaz u ovom slučaju ne postoji.

“HRT zna da ovaj izvanredni otkaz neće opstati na sudu. Njima je jasno da će Zovko dobiti spor te da će mu morati platiti sve zaostale plaće i nadoknaditi štetu. Međutim, nije ih briga jer sve to plaćaju našim novcem”, rekla je Benčić.

Pozivanje na Istanbulsku konvenciju je ruganje javnosti

Sanja Sarnavka posebno se osvrnula na HRT-ovo pozivanje na Istanbulsku konvenciju, ocijenivši kako se radi o “ruganju javnosti”.

Javni servis uoči ratificiranja te konvencije nije napravio niti jedan prilog na televiziji ili radiju koji bi pokušao smisleno objasniti dokument Vijeća Europe, nego je inzistirao da se razgovor o tome vodi u debatama, kaže Sarnavka.

Na konferenciji za novinare najavljeno je moguće pokretanje građanskih akcija kojima bi se upozorilo na neprihvatljivo urušavanje javnog medijskog servisa, kršenje prava na informaciju i ljudskih prava.

Povratak na Net.hr