Play ponuda

Osuđena Deša: Osramotili su me, možda ću ih tužiti

shimmer fallback

Deša Mlikotin-Tomić, nepravomoćno osuđena na 14 mjeseci zatvora u aferi Indeks , kaže da ju je šokirala bezuvjetna zatvorska kazna za 'nešto što nije učinila'.

5.2.2010.
12:42
Play ponuda

Deša Mlikotin-Tomić do prije 16 mjeseci bila je ugledna profesorica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i predsjednica saborskog Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Uhićenje i optužbe za zloporabu položaja i primanje mita drastično su joj promijenili život.

Nakon što je početkom tjedna na zagrebačkome Županijskom sudu nepravomoćno osuđena na 14 mjeseci zatvora te joj je izrečena trogodišnja mjera zabrane rada na fakultetu, Večernjem listu rekla je da ju je presuda šokirala.

Nisam isticala da sam žrtva političkog procesa, već medijskog linča koji je počeo uhićenjem pred kamerama. Takvo je javno uhićenje bez presedana. Ni najgore kriminalce, ni osobe optužene za mnogo teža kaznena djela nisu privodili na takav način. Nakon toga, cijela afera Indeks dobila je moju sliku. Svaki spomen te afere, neovisno o čemu se govorilo, imao je moje ime."Kako ne bih bila šokirana kad sam osuđena na bezuvjetnu zatvorsku kaznu za nešto što nisam učinila? Cijeli svoj život nisam učinila ništa što je u suprotnosti sa zakonom i nakon velikog životnog truda slijedi ne nagrada nego brutalna osuda. Kakva je to poruka mladim znanstvenicima i nastavnicima? Zašto trošiti noći, sunčane dane i vikende kada svaki ispit postaje potencijalni izvor kaznene odgovornosti? Ja sam osuđena za kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti jer sam dva studenta ocijenila dovoljnim, a optužba i sud smatraju da su oba položila ispite bez stvarno pokazanog znanja. Tko uopće od pravosudnih tijela ima pravo određivati profesorske kriterije ispita, pa tko može odrediti je li student znao za dovoljan ili nije osim mene?", pita se Mlikotin-Tomić.

Profesorica zagrebačkog fakulteta kaže da je optužuju osobe koje uopće ne poznaje, a da policija, iako ju je prisluškivala, nije našla niti jedn jedan sporni razgovor vezan za kaznena djela za koja se tereti.

"Ako je dovoljan dokaz za mito da netko za bilo koga kaže da će mu nešto dati, to znači da svaka osoba koja ima odgovornost donošenja odluka, pa i o ocjeni ispita, obavlja vrlo opasan posao. Zgrožena sam takvim stajalištem suda", kaže Mlikotin-Tomić.

Što će navesti u žalbi na nepravomoćnu presudu, profesorica ne može otkriti jer će o tome odlučiti njena odvjetnica. Smatra da joj je zbog javnog uhićenja nanesena nepopravljiva sramota, zbog čega razmišlja o podnošenju tužbe.

Ako presuda postane pravomoćna, uz zatvorsku kaznu, Mlikotin-Tomić tri godine nakon izdržane kazne neće moći predavati na fakultetu. Danas također ne predaje, ali je ostala pročelnica katedre, voditeljica specijalističkog studija i nekoliko domaćih i stranih projekata te drži konzultacije s asistentima.

Prethodni članci:

arti-201002010478006 arti-201002010777006

Play ponuda
Play ponuda