Osuđen homofobni kastavski svećenik

Župnik Franjo Jurčević osuđen je zbog diskriminacije i homofobije na blogu.

5.10.2011.
0:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Županijski sud u Rijeci prihvatio je tužbu za diskriminaciju po Zakonu o suzbijanju diskriminacije koju su protiv svećenika Franje Jurčevića podnijeli Centar za LGBT ravnopravnost (kojeg čine udruge LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centar za mirovne studije zbog njegovih homofobnih i ekstremističkih natpisa na blogu "zupnik.blog.hr".

Diskriminirao i uznemiravao

Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ivanka Maričić Orešković proglasilo je Jurčevića krivim zbog članaka "Beogradski poučak" i "Koliko mi je poznato do sada niti jedan novinar u Hrvatskoj nije osudio perverzije lezbijki i homoseksualaca u Španjolskoj", objavljenih na njegovom blogu 10. studenog 2010., utvrdivši da je diskriminirao, poticao na diskriminaciju i uznemiravao po osnovi spolne orijentacije nazivajući LGBT osobe "bolesnima", "perverznima", "besramnim jadnicima", "osobama bolesnih usmjerenja", "nenormalnima", "perverznim i nastranim osobama".

Mora platiti objavu presude u medijima

Sud je Jurčevića obvezao da o svom trošku, u roku od osam dana, objavi presudu u Jutarnjem listu i Novom listu, te mu je zabranio daljnje pisanje tekstova na blogu "zupnik.blog.hr" na način da osobe diskriminira po osnovi spolne orijentacije. Kastavskom župniku sud je također naložio da u roku od osam dana ukloni sporne tekstove sa svoje stranice.

"Nadamo se da su ove presude dovoljno jasna poruka javnosti i osobama koje šire i promiču homofobiju i šovinizam da su diskriminacija, uznemiravanje, pa i samo poticanje na diskriminaciju protiv LGBT osoba apsolutno nedopustivi i suprotni zakonima RH. Istovremeno su i temelj svima koji se osjećaju na neki način oštećenima izjavama Franje Jurčevića za pokretanje građanske parnice za nadoknadu štete nakon pravomoćnosti ove presude", poručili su iz udruga koje su podnijele tužbu.

Podsjetimo, Franjo Jurčević je u siječnju ove godine proglašen krivim za "rasnu i drugu diskriminaciju" te je osuđen na tri mjeseca uvjetne zatvorske kazne u kaznenom postupku kojeg je protiv njega vodilo Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci.

Vezani članci:

arti-201103230483006 arti-201105300291006 arti-201010150247006 arti-201011030027006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali