RADO VIĐEN GOST

OŠTRO PISMO PREDSJEDNICI: ‘Slučaj Merčep dokazuje da ste voditeljica politike podjele u zemlji’

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske upozorava predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović na njen odnos s Tomislavom Merčepom osuđenim zbog mučenja i ubojstava srpskih civila za Domovinskog rata prozivajući je pritom za vođenje “politike podjele”. Od nje ujedno traže da se ispriča obiteljima žrtava te da učini sve kako bi pravda bila zadovoljena.

“Vi ste voditeljica politike podjele”. Poručuju to predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović iz Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska u svom pismu pozivajući se na njen odnos prema Tomislavu Merčepu koji je nepravomoćno osuđen na pet i pol godina zatvora zbog mučenja i ubojstva srpskih civila u Domovinskom ratu. U Inicijativi podsjećaju da je upravo Merčep bio gost predsjednice čak u dva navrata – na njenoj inauguraciji i prijemu povodom Dana državnosti.

‘Pogledajte taj odnos iz perspektive članova obitelji žrtava’

“Moralo Vam je biti jasno da je neumjesno i iznimno uvredljivo po žrtve i njihove obitelji iskazivati poštovanje osobi kojoj se sudi za zločine poput ovih koji su Merčepu stavljeni na teret. Neki od članova obitelji žrtava Merčepa i njegovih suboraca još uvijek traže posmrtne ostatke svojih najbližih, za čiju je smrt odgovoran Vaš uvaženi i rado pozvan gost. Molimo Vas, pogledajte ovo iz njihove perspektive; perspektive onih koji gledaju predsjednicu svoje države kako ugošćuje ubojice njihovih najbližih”, stoji u pismu u kojem se izražava nada da predsjednica time uviđa “besmislenost besmislenost svojih poziva na zajedništvo i izjava o želji da budete ‘predsjednica svih građana’ dok istovremeno pokazujete prisnost sa zločincem koji je neke od tih Vaših građana sustavno ubijao, samo zbog njihove narodnosti”.

Upravo stoga Inicijativa predsjednicu naziva “voditeljicom politike podjele na one koji poštuju civilizacijske vrijednosti i one koji te vrijednosti najgrublje krše i ta kršenja opravdavaju i podržavaju” te je poziva da se ispriča obiteljima žrtava i poduzme sve kako bi se zadovoljila pravda i pronašli posmrtni ostaci ubijenih.

Povratak na Net.hr