Ostojić laže! Proglašavaju nas ludima da se opravdaju

‘Ja i predsjednik sindikata osobno smo kod Ostojića bili u Saboru dok je još bio u oporbi. Tada se hvalio kako je i on pisao neke kaznene prijave protiv Orešara. Te prijave, normalno, nisu došle na red dok je lijeva koalicija bila na vlasti’, kazao je Eterović za Danas.hr.

“To su sve laži”, kazao je za Danas.hr sindikalni dopredsjednik Josip Eterović komentirajući izjave ministra policije Ranka Ostojića na Facebooku.

Ministar je, podsjetimo, na vrlo neumjestan način udario po sindikalnom vođi Jadrankamena Tončiju Drpiću, nazivajući ga navodnim vođom koji ima halucinacije i implicirajući da se radi o kukavici koji se sakrio u kuću, a “izbacio ženu i djecu da ga štite”. Ministar pri tom u jučerašnjim događajima nigdje ne vidi svoju možebitnu odgovornost. Njegov komentar prenijela je i Vlada.hr na svojim službenim Facebook stranicama nakitivši ga “smajlijem”.

Komentar o svemu zatražili smo od sindikalnog dopredsjednika Josipa Eterovića.

I potraživanja Jadrankamena iznose oko 123 milijuna kuna

“Gospodin Ostojić je u obrazloženju za podnošenje stečaja morao napisati da potraživanja Jadrankamena također iznose oko 123 i nešto milijuna kuna. A to da se sindikalni vođa skrio u kući nije istina, već je istina ta da su mene kao dopredsjednika i Tonča Drpića kao predsjednika sindikata te još jednog člana izvršnog odbora tri-četiri policajaca čekali cijelu noć. Marko Eterović je izašao iz kuće i odmah su ga uhitili, i to na malo brutalniji način. Nama je zatim javljeno da ne izlazimo iz kuće jer će nas u protivnom uhititi. Odlučili smo čekati medije da izađemo iz kuće, jer ni ne znam na osnovi čega bi nas uhitili”, priča nam Eterović.

Osobno smo se žalili Ostojiću još dok je bio u oporbi

Na optužbe ministra da su šutjeli 20 godina dok je Orešar haračio po Jadrankamenu, Eterović odgovara: “Ja i predsjednik sindikata osobno smo kod Ostojića bili u Saboru dok je još bio u oporbi. Tada se hvalio kako je i on pisao neke kaznene prijave protiv Orešara. Te prijave, normalno, nisu došle na red dok je lijeva koalicija bila na vlasti. Za njegovu informaciju, taj je Orešar od 1995. u Jadrankamenu i čim je došao, odmah je počeo provoditi kriminal koji je kulminirao u ovo vrijeme. Ovo je prvi stečaj u Hrvatskoj kojeg je zatražio vlasnik preko svog predsjednika Uprave i, zamislite, tu odluku su članovi Nadzornog odbora donijeli na telefonskoj sjednici”, odgovara Eterović dodavši i kako je jučer je u Pučišću bilo oko 25 policijskih kombija te 15-ak običnih policijskih automobila, da je bilo policajaca i u civilu, te da je došao i jedan policijski brod. “Neka Ostojić provjeri neke podatke prije negoli se ovako oglasi, ipak je on ministar”, kaže Eterović.

‘Žele nas proglasiti agresivcima i ludima samo da sebe opravdaju’

Ogorčen zbog onoga što se događa njemu njegovim otočanima kaže nam: “Oni su kao i svi drugi političari obećavali brda i doline u predizbornoj kampanji. Bilo im je bitno zasjesti u fotelje, a sad peru ruke kao Poncije Pilat, šalju specijalce na gladne radnike koji svoju djecu vraćaju iz srednje škole, s fakulteta jer ih ne mogu školovati. Što gluplji narod, to je lakše vladati. A Ostojić zaboravlja da je on isto s otoka, kao i što znači 300 izgubljenih radnih mjesta na jednom otoku. Oni bi nas sada htjeli proglasiti agresivcima i ludima samo da sebe opravdaju. Jer do stečaja Jadrankamena nije trebalo doći da su reagirali na vrijeme”, kaže nam Eterović ističući kako Jadrankamen nije platio oko 42 milijuna kuna doprinosa, a što je utaja poreza na koju se nije reagiralo. “Sada umjesto da se postigne dogovor, nude nam stečaj i šalju nam stečajnog upravitelja koji je, gdje god je došao, postigao još i gore”, priča Eterović i zaključuje: “Strašno nas boli i kriv nam je kad ti ljudi kojima smo vjerovali to rade. I sada na takav način govore o nama, a sve da bi sakrili svoje nesposobnosti”.

‘Katastrofa je da policija intervenira prema radnicima zbog okupacije tvornica’

Član Stručnog tima Danas.hr-a Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije događaj od jučer naziva pravom katastrofom: “Katastrofa je da smo se našli u situaciji da policija intervenira prema radnicima zbog okupacije tvornica. To je važan simbolički moment da represivni aparat kreće na radnike zbog gubljenja njihovih radničkih prava. Ovo ne smije biti na razini rasprave je li policija postupala sukladno zakonu, već je ključni problem da se radnike uhićuje radnike koji se bore za svoj posao, a time bi se trebala pozabaviti Vlada”, kaže nam Bosanac.

Građani udruženi u ad hoc inicijativu za solidarnost s radnicima Jadrankamena danas su prijepodne odradili pripremnu akciju kojom pozivaju građane da dođu u subotu u 17h ispred zgrade MUP-a (Ulica Grada Vukovara 33) kako bi mirnom i simboličnom akcijom solidarnosti izrazili podršku radnicima Jadrankamena.

U trenutku najveće krize dok broj nezaposlenih iz dana u dan strelovito raste zatvaraju se radna mjesta i u onim tvornicama koje dobro posluju i imaju svoje mjesto na tržištu. Nakon 20 godina kriminalne privatizacije radnici napokon staju u obranu svojih radnih mjesta na što vladajuće elite reagiraju policijskom represijom. Intervencija policije na radnike i sindikaliste Jadrankamena dolazi kao poruka vladajućih elita radnicima diljem zemlje da da oni nisu ti koji će odlučivati o radnim mjestima i da se obrane tvornica neće tolerirati. Vladajuće elite još jednom pokazuju da im je od interesa radnika važniji interes kapitalista. Prvom u nizu akcija dižemo svoj glas protiv ovakvih praksi.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr