OSTANAK U SVIJETU RADA NAKON 65.: / Počeo drugi krug pregovora sa sindikatima o izmjenama radno-mirovinskih zakona

Pregovarat će se o daljnjem utjecaju na Zakon o radu i druge prateće zakone vezano uz najavu Vlade da bi podigla dob s kojom se zakonskom odredbom odlazi u mirovinu,

30.9.2019.
10:34
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u ponedjeljak ujutro počeo je drugi krug pregovora sa sindikatima o izmjenama šest 'radno-mirovinskih' zakona kojima se želi regulirati mogućnost ostanka u svijetu rada i nakon 65. godine.

Pregovarat će se o daljnjem utjecaju na Zakon o radu i druge prateće zakone vezano uz najavu Vlade da bi podigla dob s kojom se zakonskom odredbom odlazi u mirovinu, odnosno s kojom se prekida radni odnos sa 65 na 68 godina, izjavio je novinarima prije sastanka predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Ovi zakoni definiraju kada silom zakona prestaje radni odnos i ne treba ih, kaže, miješati sa Zakonom o mirovinskom osiguranju koji definira kada se stječe pravo na starosnu mirovinu.

"Onima koji ne mogu raditi dulje treba omogućiti da sa 65 godina odu u mirovinu bez penalizacije i kažnjavanja, a one koji mogu i žele raditi dulje ostavilo bi se u svijetu rada do 68 godina", istaknuo je Sever.

Odvojen sastanak sa sindikatima i s poslodavcima

Ne sviđa mu se, kaže, što se danas predstavnici Vlade odvojeno sastaju sa sindikatima, a odvojeno s poslodavcima s kojima je sastanak zakazan u podne.

"To je samo dokaz da poslodavci, koji inače glasno govore da su zauzeti za socijalni dijalog, koriste svaku prigodu da bi dvostrano razgovarali s vlašću. Očito je da se ta njihova priča nastavlja, oni imaju vrlo jak ulaz u vladu, a mi smo uvijek po strani i to nije dobro", rekao je Sever. Bilo bi logičnije, kaže, da se o ovoj temi razgovaralo zajedno.

Izmjene šest zakona

Pregovori se održavaju o izmjenama Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o odgoju i obrazovanju te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koji su od prošloga tjedna u javnoj raspravi.

Vlada se odlučila na izmjene tih šest zakona kako bi omogućila ostanak u svijetu rada i nakon 65. godine života, a nakon što je prihvatila zahtjeve inicijative "67 je previše", koje je svojim potpisima podržalo više od 700.000 građana. U podne u Ministarstvu će se održati odvojeni sastanak s predstavnicima poslodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali