ZADRUGARSTVO JE RJEŠENJE

NOVI BANKAR U HRVATSKOJ: Nikada nije bilo više bogatstva na svijetu, a mnogi nemaju ni za osnovno

“Nikada nije bilo više bogatstva na svijetu, a mnogi nemaju za osnovne potrebe. Neoliberalni kapitalizam grabi novac, ali ne stvara dodanu vrijednost. Potrebno nam je zadrugarstvo gdje će se građani udružiti da bi se bavili poljoprivredom, internetskom industrijom, stanogradnjom”, ustvrdio je Goran Jeras, osnivač prve etične banke u Hrvatskoj, gostujući u emisiji Bitno na Mreži TV.

Dodao je da će, udruženi u zadruge, građani “moći svoje ideje isfinancirati u etičnoj banci kojoj je cilj dati novac za dobar projekt koji će donijeti boljitak lokalnoj zajednici.” Usto je negirao da je zadrugarstvo socijalizam ili komunizam.

Rad etičnih banaka strogo je kontroliran

“Ma u Nizozemskoj imate etične banke čiji su članovi tisuće poljodjelaca. Zašto bi primjerice svako gospodarstvo imalo traktor koji jedva da je iskorišten, zašto se vinar ne bi udružio s ugostiteljem, prodao mu vino? Ili s umjetnikom koji izrađuje etikete ili s kontrolorom kvalitete robe?”, zapitao se Jeras.

Pojasnio je i način na koji rade etične banke.

“Svaki član etične banke ima jedan glas. Ne može onaj tko je u banku uložio više imati više glasova jer je to narušavanje demokracije. Onaj tko ima bolji projekt dobit će više novca, ali će istodobno zajdnica imati više koristi. Ako takav projekt zaradi više novca, banka će ga odmah plasirati u nove projekte”, kazao je.

U Hrvatskoj se otvara sasvim drugačija banka, hoćete li joj dati šansu?

Nekada su banke davale povoljnije kredite

Jeras je odgovorio i na upit jednog gledatelja o tome što misli o radu banaka prije tridesetak godina.

“Ja sam mlađi, ali znam da su u Jugoslaviji, pritom ne govorim o politici, davale povoljnije kredite građanima i industriji. Bilo je poduzeća koja su osnivala banke kako bi one financirale njihovu proizvodnju. Neoliberalni kapitalizam samo vrti novac, daje kredite šakom i kapom, ali ne za projekte nego za puko trošenje. Mnogi su danas postali dužnički robovi”, zaključio je.

JEFTIN NOVAC: Niže kamate bankama, a građanima?

BIJESNE UDRUGE: Žestoko se obrušile na ministra financija; ‘Suosjeća s bankama, a ne s narodom’

Povratak na Net.hr