OSLOBOĐEN JEDAN OD UHIĆENIH PRIPADNIKA HVO-a U ORAŠJU: Marko Baotić na putu za slobodu

Jedan od privedenih Hrvata iz Orašja, Marko Baotić, danas je oslobođen. Odlučio je tako sud BiH, a devetoricu uhićenih zadržano je u pritvoru, uključujući nekadašnjeg zapovjednika 106. brigade HVO-a u Orašju, generala Đuru Matuzovića, rekao je Matuzovićev odvjetnik Almin Dautbegović.

“Nisam službeno dobio rješenje, ali je sud odlučio o žalbama. Neslužbeno imamo informaciju da je pritvor ostao. Žalbe odvjetnika su odbijene, a samo je jedna osoba puštena iz pritvora”, rekao je Dautbegović za Hinu.

Odvjetnik Dautbegović najavio je nastavak pravne borbe za puštanje preostalih uhićenih iz pritvora.
“Po meni nije bilo razloga za produženje pritvora, ali nakon ove odluke žalit ćemo se Ustavnome sudu BiH i zatražiti njihovo puštanje iz pritvora”, rekao je Dautbegović.

Vijest o oslobođenju Marka Baotića stigla je tek prije početka izvanredne sjednice Skupštine Županije Posavske, čiji je dnevni red sadržavao samo jednu točku: uhićenje pripadnika HVO-a u Orašju. Na sjednicu su bile pozvane obitelji uhićenih kao i predstavnici braniteljskih udruga.

Oduševljenje u obiteljima uhićenih

Baotićevi sinovi nakon vijesti o oslobođenju njihova oca požurili su iz Donje Mahale u Bosovaču, a jedan od njih je upao na sam početak sjednice kako bi rekao da kreće po svog oca koji je oslobođen. Obitelji ostalih uhićenih bile su zadovoljne. Nadaju se da bi i njihovi najbliži uskoro mogli biti pušteni.

‘Na putu za slobodu prema Busovači’, napisali su Baotićevi sinovi na Facebooku.

Podsjetimo, desetorica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s područja Bosanske Posavine uhićena pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti.

U pritvoru ostaju Đuro Matuzović, umirovljeni general HVO i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog zbornog područja. Zajedno s njim u pritvoru će ostati Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stijepo Đurić (51).
Svi oni obnašali su tijekom rata visoke vojne i civilne dužnosti ili su bili pripadnici Vojne policije HVO-a.

Njih se tereti za ratne zločina nad zatočenim Srbima na području Bosanske Posavine.

UHIĆEN GENERAL I JOŠ DEVET PRIPADNIKA HVO-A: ‘Počinili su ratni zločin nad većim brojem srpskih civila’

Potpis nije bio njegov

Tereti ih se da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od travnja 1992. pa do srpnja 1993. godine. Tereti ih se i za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Ova uhićenja osudio je službeni Zagreb kao i dužnosnici Hrvata u BiH nagovješćujući da bi se moglo raditi o politički manipuliranim optužnicama.

Baotića se teretilo za ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti. Njegov je sin rekao da za to nema dokaza jer je Baotić bio dozapovjednik, a ne zapovjednik. Naime, na dokumentu koji zapovijeda da srpski zarobljenici idu kopati rovove stoji potpis Marka B., no radi se o drugom uhićenom, Marku Blažanoviću, objasnila je obitelj Marka Baotića.

 

 

Povratak na Net.hr