ANDREA ZLATAR VIOLIĆ

USKOK PODIGNUO OPTUŽNICU PROTIV BIVŠE MINISTRICE KULTURE: Oštetila državu za točno 99.485 kuna

USKOK je podignuo optužnicu protiv bivše ministrice kulture Andreje Zlatar Violić kojom joj na teret stavlja zloporabu ovlasti, odnosno nezakonito trošenje novca preko službenih kartica.

Sumnja se da je od ožujka 2012. do ožujka 2015. godine podigla nešto više od 250 tisuća kuna. Dio novca je i vratila, no sebi je, stoji u optužnici, zadržala 99 tisuća kuna.

Podizala si novac službenom karticom

Bivša ministrica koristila je službene kartice za privatne potrebe iako to brani Odluka Vlade Republike Hrvatske o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja. Imala je doduše pravo plaćati i reprezentaciju, no ona je novac koristila za privatne potrebe. Oštetila je na taj način državni proračun.

Prema optužnici, podigla je ukupno 146.201,44 kune, te beskamatno koristila taj iznos, a Ministarstvo kulture dodatno je terećeno i za iznose naknade za podizanje te gotovine od ukupno 4.766,50 kuna.

Plaćala u restoranima i dućanima

USKOK vjeruje da ima dovoljno dokaza o nezakonitom plaćanju privatnih računa bivše ministrice. Radilo se o računima u restoranima i dućanima, što u Hrvatskoj što u inozemstvu. Tako je potrošila ukupno 99.100,50 kuna.

U međuvremenu je Andrea Zlatar Violić vratila u blagajnu ministarstva nešto više od 150 tisuća kuna, no državni proračun ipak je oštećen za 99.485,50 kuna. Od tog iznosa sebi je zadržala 99.100,50 kuna, stoji u optužnici.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr