OSJEČKO-BARANJSKI ŽUPAN ANUŠIĆ: / 'Three monkeys su passé, trebali bismo se okrenuti ozbiljnijim temama'

'Moramo se okrenuti vlastitoj proizvodnji, vidite i koliko je bitno imati svoju proizvodnju cjepiva',

25.2.2021.
15:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Potpredsjednik HDZ-a Osječko-baranjske županije i kandidat za župana na lokalnim izborima, IvanAnušić komentirao je dnevnopolitičke aktualnosti za N1. Anušić je istaknuo kako je Hrvatskoj potrebna vlastita proizvodnja te da kao zemlja možemo biti samodostatni.

'Nada da ćemo početi živjeti normalno'

Najavljeno popuštanje mjera od 1. ožujka ga je obradovalo, rekavši da stiže lijepo vrijeme i proljeće te da "sve što se događa nam daje nadu da ćemo početi živjeti normalno".

Govoreći o vođenju koronakrize, Anušić je rekao da smo se "vodili iskustvom koje nismo imali. Moramo biti svjesni da se velik dio morao improvizirati. Dan danas nijedan stožer u svijetu ne može neke stvari reći sa sigurnošću. U danim okolnostima, Stožer je donosio kvalitetne odluke. Možemo se baviti politikanstvom, ali nema mjesta za ozbiljnu kritiku. U Stožeru sjede ljudi koji se prvi put susreću s time, u Stožeru sjede ljudi, a ne politika i odluke donose liječnici", rekao je Anušić za N1.

Vlastita proizvodnja

Anušić je istaknuo da kao zemlja moramo početi proizvoditi i postati samodostatni, te je podsjetio da su se upravo tijekom pandemije mogli vidjeti problem kako izdržati za vrijeme dužeg lockdowna i nabaviti proizvode. Također, istaknuo je da ne smijemo ostati bez proizvodnje šećera u potpunosti. "Šećerna repa postala je neprofitabilna, a politika EU-a je dovela do toga da smo od tri šećerane ostali na jednoj. Radnici su zbrinuti na način da su premješteni u neki drugi sustav. Nažalost, sa šećeranom nismo uspjeli napraviti što i s Meggleom", rekao je.

Naglasio je da se moramo okrenuti svojoj proizvodnji. "Vidite i koliko je bitno imati svoju proizvodnju cjepiva. Cjepiva namijenjena europskom tržištu završila su na američkom u Izraelu, kod jakih svjetskih sila. Vidjela se sva slabost, ostali smo na kraju reda", rekao je Anušić dodajući da imamo dovoljno znanja i kvalitete da budemo u potpunosti samoodrživi. "Govorim o proizvodnji hrane, cjepiva, radne snage, industriji. Možemo i bolje i kvalitetnije to organizirati i početi se baviti samim sobom i svojim resursima", pojasnio je.

Upitan radi li Vlada što po tom pitanju, Anušić je rekao da se stvari pomiču na bolje, a o dinamici se može razgovarati s obzirom da je ona u politici uvijek spora. "Stvari se pomiču s dinamike koja je bila do prije par godina", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

'Three monkeys su passé'

Anušić se osvrnuo i na nezaobilaznu temu ovih dana - onu o riječkom kafiću Three Monkeys, smatrajući da je tema potrošena. "Nije ni trebala završiti na tako visokoj nacionalnoj razini. Gospodin je sigurno to rekao u afektu, ali je pogriješio", rekao je te dodao da ga zanima kako bi se reagiralo da je ulazak u taj kafić zabranjen nekome drugome te vjeruje da bi javnost bila kritičnija da nije riječ o HDZ-u.

"U ovom trenutku to je potpuno nebitna stvar… Potenciralo se jer je to diskriminacija, koja u našem društvu ne bi smjela biti prešutno dozvoljena", rekao je. Smatra da je izjava vlasnika kafića u javnom prostoru trebala naići na kritiku na koju nije naišla. "Tema je passé, trebali bismo se okrenuti ozbiljnijim temama", rekao je Anušić.

Lokalni izbori

Anušić se dotaknuo i teme lokalnih izbora. Prokomentirao je činjenicu da je Oleg Butković odbio kandidaturu za župana Primorsko-goranske županije pa HDZ šalje Cappellija. "Butković je odličan ministar i njegovim odlaskom na mjesto župana više ne bi bio ministar u Vladi. Gari Cappelli ide u utrku za župana, vjerujem da će napraviti odličan rezultat tamo. Vjerujem da je županija spremna napraviti promjenu", zaključio je.

Komentirao je i situaciju u Osječko-baranjskoj županiji. "Kao stranka smo konsolidirani u Osječko-baranjskoj županiji. Ankete nam daju ozbiljnu prednost", rekao je Anušić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali