OSJEČKI VANDALI SFINGI OTKINULI ŠAPU: / 'Tragedija i sumrak manjine koja terorizira većinu'

Nakon samo dvije i pol otkako su dvije kamene sfinge vraćene na istočni ulaz u osječki Sakuntala park nakon šestomjesečne restauracije, jednoj od sfinga je otkinuta šapa.

24.10.2017.
13:41
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sfinge su prije nešto više od dvije godine restauirane po prvi put u 124 godine, a ranije su pretrpjele velika oštećenja na šapama i postolju, prouzročena najvećim dijelom granatiranjem Osijeka u Domovinskom ratu, ali i zubom vremena, navodi Glas Slavonije.

Odjel za kulturu Grada Osijeka restauraciju je platio 85.000 kuna, a na sfingama je radio kipar Nikola Faller. Ljepota sfingi koje su građani tada prvi put vidjeli u njihovoj izvornoj bijeloj boji i bez oštećenja, očito je smetala gradskim vandalima pa je građane prošlog tjedna dočekao neugodan prizor kad su vidjeli da jednoj sfingi nedostaje šapa.

"Tako nešto nije se moglo dogoditi slučajno. Šapa je bila ljepljena dvokomponentnim ljepilom koje može izdržati nekoliko stotina kilograma, stoga je lako zaključiti da je netko namjerno odlomio šapu jedne sfinge. Kontaktirao sam čovjeka za kojeg sam radio i ponudio sam mu da ću izvesti potrebne zahvate. Nisam upućen u to je li šapa pronađena ili ju je netko odnio, ali u svakom slučaju stojim na raspolaganju ako odaberu mene da izvedem neke preinake kako bi se oštećena sfinga dovela u izvorno stanje", izjavio je za spomenuti list Faller.

Burno je na Facebooku reagirao i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.

"Obaviješten sam kako je netko uništio kip otkidanjem šape. U sebi krijem tisuću pitanja zašto, a niti jedan odgovor zato. Tragedija i sumrak manjine koja i dalje terorizira većinu. Pitam se, iskreno se pitam, dokad ovako?", napisao je razočarani Vrkić.

Brojni su ljutiti građani nakon najnovijeg čina divljaštva u njihovom gradu predložili da se na mjestu gdje se nalaze kipovi postave sigurnosne kamere kako slični incidenti više ne bi prolazili nekažnjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali