'STRAŠNO JE SMRDJELO'

OSJEČANI SU JUČER UPOZORENI DA NE IZLAZE VAN ZBOG PRIZEMNOG OZONA: Evo o čemu je riječ i zašto može biti opasan po život

Pretjerano nakupljanje ozona u donjim slojevima atmosfere predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje time što izaziva glavobolju te iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne puteve, a u većim koncentracijama može biti čak i smrtonosan

Jučer su gradske vlasti u Osijeku odaslale upozorenje građanima da bez prijeke potrebe ne izlaze van u vremenu od 10 do 19 sati zbog visokih koncentracija prizemnog ozona.

Danas se koncentracija prizemnog ozona vratila u granice normale pa je upozorenje povučeno.

GRADONAČELNIK OSIJEKA IZDAO UPOZORENJE: ‘Ostanite u zatvorenom prostoru zbog prizemnog ozona, osobito djeca i stariji’

‘Smrdjelo je na nešto između septičke jame i štale’

Dnevnik.hr javlja kako su se jučer mnogi Osječani iz raznih dijelova grada žalili na nesnosan smrad koji se osjetio u gradu i okolici..

“Smrdjelo je na nešto između septičke jame i štale”, komentirao je jedan Osječanin. “Meni to smrdi na amonijak”, dodsao je drugi.

“Posebna preporuka vrijedi za malu djecu, starije osobe, kronične bolesnike i trudnice, osobe slabog zdravlja i osjetljve osobe”, stajalo je u priopćenju Ureda gradonačelnika.

Naime, pretjerano nakupljanje ozona u donjim slojevima atmosfere predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje time što izaziva glavobolju te iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne puteve, a u većim koncentracijama može biti čak i smrtonosan.

APOKALIPTIČNE SCENE: Osijek ne može živjeti od komaraca, evo kad kreće zaprašivanje: ‘U 5 ujutro usisavala sam komarce sa stropa’

Snažan oksidans opasan po zdravlje

Ozon je, piše Dnevnik.hr, prirodni sastojak zraka u višim slojevima atmosfere i štiti Zemljinu površinu od štetnih ultraljubičastih zračenja koja se emitiraju sa Sunca. Dok je u ozonskom omotaču nužan za život na Zemlji, pri tlu je već u malim količinama opasan po ljudsko zdravlje.

“Troposferski ili prizemni ozon nastaje u reakciji dušikovih oksida i hlapivih organskih spojeva. Jak je oksidans, predstavlja opasnost za zdravlje ljudi i čini štete u poljoprivredi. Povećane koncentracije ozona tipične su za urbana područja s gustim automobilskim prometom i jakom industrijom. Zrak onečišćen ozonom širi se, nošen vjetrom, iz urbanih i na druga područja, obuhvaćajući pritom poljoprivredne i šumske predjele, pa je u ruralnim područjima s nezagađenom atmosferom koncentracija ozona veća nego u onečišćenoj atmosferi urbanih područja”, navodi Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Građanima se, stoga, savjetuje pridržavanje uputa liječnika, a kroničnim bolesnicima redovito uzimanje propisane terapije. U slučaju ikakvih smetnji kronični bolesnici trebali bi se javiti liječniku ili na Hitnu medicinsku pomoć.

GODIŠNJE UBIJU 5220 HRVATA, NAJUGROŽENIJA SU DJECA: Ovo je pet najopasnijih zagađivača u Hrvatskoj

Povratak na Net.hr