Osim plaće od Sabora, imat će još 1.200 € iz Bruxellesa

Parlamentarne stranke, osim HDZ-a, odlučile su tko su među njihovim zastupnicima ‘sretnici’ koji će, osim fine mjesečne plaće iz proračuna, moći dobiti i ‘bonus’ za status promatrača u Bruxsellesu. Sve što trebaju je redovito dolaziti na sjednice. Uz takvu motivaciju, tko ne bi?

Suprotno nekim nagađanjima, ti “europromatrači iz Sabora” neće primati punu plaću iz EU proračuna kakvu primaju eurozastupnici.

Pao dogovor o podjeli troškova

Prema službenom odgovoru kojeg je Večernji list dobio iz Sabora, oni će nastaviti primati saborsku plaću, a Europski parlament plaćat će im dnevnice i putne troškove za odlazak na zasjedanja u Strasbourg i Bruxelles.

Prema pravilima Europarlamenta, putni troškovi refundiraju se u stvarnom iznosu, dok se za hotel i dnevnicu isplaćuje paušalan iznos od 300 eura po danu pojavljivanja na sjednici. Zastupnici ne moraju pokazivati račune i pravdati na što su točno potrošili taj iznos; trebaju se samo upisati kad dođu na sjednicu i koliko dana budu upisani, toliko će puta dobiti po 300 eura. Budu li naši promatrači iz Sabora redoviti na sjednicama Europarlamenta, dodatno će, povrh svoje saborske plaće, zarađivati oko 1.200 eura mjesečno. Europarlamentarci imaju plaće od oko 6.200 eura i na njih primaju paušale od 300 eura po danu zasjedanja.

Imamo 12 mjesta

Hrvatska ima 12 mjesta u Europskom parlamentu, a Hrvati će svoje eurozastupnike prvi put moći birati na izborima uoči 1. srpnja 2013., kada ulazimo u EU. Do tada, Hrvatska će u Europarlamentu imati “promatrače” koji se biraju iz redova stranaka koje su ušle u Sabor. SDP ima pravo na šest, HNS na jednog, HDZ na tri, HDSSB na jednog i Laburisti na jednog promatrača.

Prema neslužbenim informacijama, SDP je s 99-postotnom sigurnošću odlučio nominirati Daniela Mondekara, Tonina Piculu, Ingrid Antičević-Marinović, Gvozdena Flegu i Tanju Vrbat, dok oko šestog imena još nije postignut unutarstranački dogovor. HNS predlaže Jozu Radoša. Laburisti predlažu Nikolu Vuljanića. HDSSB predlaže Boru Grubišića. HDZ-ovci još nisu između sebe postigli dogovor o tome kojih će troje njihovih zastupnika otići u Europarlament. Petero je ozbiljnih kandidata: Gordan Jandroković, Andrej Plenković, Martina Dalić, Davor Stier i Frano Matušić.

Povratak na Net.hr