NEMA KRAJA

‘ORJUNAŠI, BANDO CRVENA, IZDAJICE…’: Sramotan incident na otkrivanju spomenika žrtvama fašizma

Šezdesetak branitelja, predvođenih predsjednikom novljanske HVIDRA-e Ivicom Vulićem, ometali su komemoraciju Udruge antifašističkih boraca Novska, pri tome su uzvikivali: “orjunaši, bando crvena, izdajice, bando hrvatska”.

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Novske otkrila je u subotu, povodom Dana antifašizma, u Paklenici nedaleko Novske, obnovljenu spomen kosturnicu palim borcima i žrtvama fašizma 1941.-1945. sela Paklenice, uz povike šezdesetak hrvatskih branitelja “orjunaši, bando crvena, izdajice, bando hrvatska, ovaj spomenik neće dugo trajati”.

Osiguravala ih policija

Sudionike komemoracije, koji su se držali mirno i dostojanstveno, osiguravala je policija snimajući kamerom cijeli događaj. U jednome trenutku, osudivši komemoraciju i njezine sudionike, okupljenima se obratila poredsjednica Udruge roditelja poginuli hrvatskih branitelja Novske Božica Lončarević.

Okupljenima antifašistima govorio je predsjednik SABA Novske Antun Maruski rekavši da je, od 68 spomen-obilježja vezanih za NOB na području bivše općine Novska, nakon Domovinskog rata, neoštećeno ili neuništeno ostalo samo pet, te da je njihovo obnavjanje trajna zadaća Udruge antifašista.

‘Istinski branitelji ne buče kao ovi kvazi’

Po završetku komemoracije u seoskom domu sudionicima se obratio i Milovan Bojčetić, potpredsjednik SABA Hrvatske rekavši “Antun i ja , kao i mnogi naši članovi, bili smo od prvih dana hrvatski branitelji, a ovo što se danas ovdje dogodilo u pravnoj državi se ne događa. Istinski branitelji ne buče kao ovi kvazi. Mi nismo zaboravili što nam je donijela Narodnooslobodilačka borba jer da nje nije bilo danas bismo Hrvatsku vidjeli sa Sljemena.”

Bojčetić se požalio da, samo nekoliko dana prije obilježavanja Dana antifašizma, ne znaju kako će i na koji način u šumi Brezovica kraj Siska obilježiti taj datum. Istaknuo je kako “u ovoj vlasti o tome nismo našli sugovornika. Iako su u proračunu Hrvatske za ovu godinu za aktivnosti SABA određena sredstva do danas nismo dobili ni lipe.”

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr