KARAMARKO: / "Zašto se kulturni radnici ne bune protiv Trga maršala Tita?"

Image
Foto: PIXSELL, Goran Jakus
23.1.2016.
10:09
PIXSELL, Goran Jakus
Play logo

Prvi je u Banske dvore stigao premijer Orešković, već u 9,15 sati, a nakon njega i ostali ministri s kojima je u petak kasno navečer dobio povjerenje u Hrvatskom saboru.

Nešto prije podneva završio prvi radni sastanak na kojem su članovi Vlade premijera Tihomira Oreškovića razgovarali o izradi proračuna, te procesu primopredaje ministarstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdili su to ministri nakon sastanka na kojem si bili svi članovi vlade osim potrpedsjednika Bože Petrova koji je u Metkoviću zbog drugih obveza.

Svi su i izjavama izrazili spremnost na rad, a prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko novinarima je rekao kako će se na sastanku "dogovoriti za posao".

"Na harangu neću pristati"

Upitan o Vijeću za suradnju koje je predviđeno u potpisanom sporazumu Domoljubne koalicije i Mosta, u kojem bi trebalo biti po sedam predstavnika jedne i druge strane, Karamarko je rekao je da će ono profunkcionirati idući tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarat će se o nekim kadrovskim rješenjima, princip je isti stručnost, stručnost. Vidjeli ste koga HDZ ima u novoj Vladi, nekakva skoro i nepoznata lica, ali poznata u svom poslu", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacio je tumačenja kako je stranka protiv nekih od tih osoba, primjerice ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

To nije struka već pojedini zainteresirani krugovi i centri, smatra Karamarko, te poručuje da neće pristati na harangu. "Na harangu neću pristati, ne vidim ništa što je gospodin Hasanbegović rekao da je loše. Da je neracionalno i da nije istinito. Prema tome uvijek ću stati iza istine i iza naših ljudi", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To izvlače oni koji žele antifašizam izjednačiti s komunističkom diktaturom"

Kazao je i da je izjava Hasanbegovića da je "antifašizam floskula", izvučena iz konteksta. "To izvlače oni koji žele antifašizam izjednačiti s komunističkom diktaturom. To su oni koji nikada ne žele priznati komunističke zločine, jer da ih žele priznati onda bi tražili objektivnog krivca za to, a to je Josip Broz Tito. Još uvijek imamo njegov trg. Zašto se ti kulturni radnici ne pobune protiv toga", rekao je.

Ustvrdio je da je on za to da se ukine to ime trgu. "Ja sam uvijek za to, ali vidite ovi protivnici, ovi antifašisti, neistiniti antifašisti, jer da su pravi antifašisti onda bi znali izjednačiti totalitarizme, a to su komunizam i fašizam i nacizam. Prema tome ako se možemo distancirati od raznih Hitlera, Musolinija itd, onda se možemo i od Josipa Broza", istaknuo je Karamarko i poručio da će Vlada premijera Oreškovića biti "antifašistička, antikomunistička i antitotalitaristička".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović novinarima je rekao kako očekuje da će u idućim danima glavna tema ipak biti kulturna politika. "Mislim da će se ovih dana ipak više govoriti o kulturnoj politici i da će to biti glavna tema o kojoj ću razgovarati i s novinarima, a u prvom redu sa svim ključnim zainteresiranim akterima u kulturnom životu, jer oni su zapravo najvažniji", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Image
PRIMOPREDAJA U PONOĆ: /

Tim ušao u svoj novi ured, primio ga Zoran Milanović

Image
PRIMOPREDAJA U PONOĆ: /

Tim ušao u svoj novi ured, primio ga Zoran Milanović

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo