DALIJA OREŠKOVIĆ O IZMJENAMA ZAKONA O OBNOVI OD POTRESA: / 'Dobre su samo za koruptivne političare'

'Zakon je dobar samo za koruptivne političare koji će namještati poslove i ugovore o javnoj nabavi, a nije dobra za sve one kojima je potrebna pomoć i siguran krov nad glavom',

15.1.2021.
11:15
Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković u petak je najavljene izmjene Zakona o obnovi Zagreba i okolice radi proširenja primjene na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju ocijenila dobrima samo za koruptivne političare.

"Zakon je dobar samo za koruptivne političare koji će namještati poslove i ugovore o javnoj nabavi, a nije dobra za sve one kojima je potrebna pomoć i siguran krov nad glavom”, ustvrdila je supredsjednica Centra na konferenciji za novinare na Markovom trgu.

Projekt obnove trebaju definirati vlasnici zgrada

Smatra da Fond za obnovu nije potreban kao i da se obnova ne smije provoditi na način da država provodi javne natječaje i sklapa ugovore s izvođačima radova. Centar se stoga zalaže za izuzimanje države iz tog procesa te da o tome odlučuju sami vlasnici. Orešković smatra da bi država morala propisati kriterije obnove i razinu protupotresne zaštite te definirati uvjete za pomoć građanima temeljem socijalnih i imovinskih kriterija, a da projekt obnove definiraju vlasnici zgrada.

"Deset mjeseci je prošlo od potresa u Zagrebu, vidimo da nijedna zgrada nije obnovljena, a Zagrepčani nisu sigurni ni kada šeću gradom, dok Fond za obnovu koji bi se time trebao baviti još nije ni ustrojen", kazala je i ocijenila da se sada taj loš model proširuje i na Sisačko-moslavačku županiju.

Centar neće podržati zakon s predloženim modelom

Istaknula je da se prikupljenih 12 milijardi kuna već sada može uložiti u obnovu po jasno propisanim uvjetima, navodeći kao pozitivan primjer energetsku obnovu fasada gdje su sami privatni vlasnici izabirali izvođače. Predlaže i uvođenje sustava vaučera, kao i poticanje privatnih inicijativa i investicija.

Stranka Centar, najavila je, neće podržati izmjene Zakona o obnovi od potresa ukoliko se ne odustane od predloženog modela. U podijeli ovlasti na Ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Fond za obnovu Zagreba Orešković vidi "dvostruku liniju zapovijedanja kako ne bi došlo do previše svađa prilikom podjele plijena".

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Pandora Aroma Difuzer za raspršivanje eteričnih ulja
458kn539kn
Raspršuje vaša omiljena eterična ulja te mijenja boju.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali