ZLATAN MIJO JELIĆ

OPTUŽENI ZAPOVJEDNIK POSTROJBE HVO-A KOJU JE ODLIKOVAO MILANOVIĆ: ‘U BiH se provodi apartheid prema pripadnicima HVO-a’

‘Nisam počinio niti zapovjedio bilo kakav zločin’, kazao je general HVO-a Zlatan Mijo Jelić

General HVO-a Zlatan Mijo Jelić, čijoj je postrojbi predsjednik Republike Zoran Milanović uoči 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja” dodijelio odlikovanje, nakon svečanosti na kninskoj Tvrđavi kazao je za RTL što to odlikovanje znači za postrojbu Specijalne policije MUP-a HR Herceg-Bosne.

“Ovo je veliko priznanje za sve naše pripadnike, za sve živuće heroje, i za poginule naše pripadnike koji su položili život na oltar domovine”, kazao je Jelić dodavši kako je to priznanje trebalo biti dodijeljeno i prije.

GENERAL GOTOVINA NA KNINSKOJ TVRĐAVI: ‘Puno je vremena prošlo, ali nije kasno učiniti pravedno’

‘Predsjednik Milanović je povukao državnički potez’

“Mislim da nije trebalo čekati 25 godina jer smo ravnopravno, kao dio hrvatskih snaga, s Hrvatskom vojskom sudjelovali u osloboditeljskoj operaciji Oluja. Mislim da je predsjednik Milanović povukao državnički potez i napokon, nakon 25 godina, ispravio nepravdu i dodijelio odličje”, rekao je Jelić.

Na pitanje o kontroverzama koje je odlikovanje njegovoj postrojbi izazvalo u BiH, Jelić je kazao da su te kritike temeljene na “špekulacijama i objedama”.

“Godine 2014. moja optužnica je bila prebačena u Hrvatsku gdje ju je hrvatsko tužiteljstvo odbacilo kao neosnovanu i zaključilo da nema nikakvih elemenata da sam počinio djelo ratnog zločina i ta optužnica je bila vraćena u BiH i BiH je tu optužnicu ponovno aktivirala”, objasnio je Jelić.

BOŠNJAČKA STRANKA PROSVJEDUJE ZBOG ODLIKOVANJA HVO-A: ‘Ovakav postupak dodatno će opteretiti odnose između BiH i Hrvatske’

‘Nisam pobjegao od optužnice nego od montiranog procesa’

Jelić kaže kako s tom optužnicom uopće nije bio upoznat.

“Čim je podignuta, krajem 2015. godine, pet godina sam tražio da mi se optužnica prebaci u Hrvatsku jer se ne bojim nikakve odgovornosti. Nisam počinio niti zapovjedio bilo kakav zločin, što je vidljivo iz optužnice. Početkom 2020. optužnica je prebačena u Hrvatsku i tužiteljstvo RH je prihvatilo tu optužnicu i ja više nemam optužnice. Tužiteljstvo RH će pokrenuti istragu i u istrazi će utvrditi ima li elemenata za tu optužnicu”, rekao je Jelić.

Objasnio je da se u BiH sudi po dva zakona: jednom koji se koristi za pripadnike HVO-a i retroaktivno je donesen, te drugom za pripadnike Armije BiH, koji je vrijedio u to vrijeme, a to je Kazneni zakon iz bivše SFRJ. Rekao je i da nije napustio BiH jer nema dvojno državljanstvo.

“Ja sam samo državljanin Hrvatske i nemam državljanstvo BiH. Moja obitelj živi u BiH. Ja nisam pobjegao od optužnice nego od montiranog političkog procesa u BiH”, kazao je Jelić dodavši da se u BiH provodi “apartheid prema pripadnicima HVO-a jer im se sudi po zakonu koji nije vrijedio u to vrijeme”.

MILANOVIĆ PRIREĐUJE PRIJEM NA TVRĐAVI U KNINU: Odlikovat će i brigade HVO-a, Bošnjaci iz Hrvatske poslali mu pismo

Povratak na Net.hr