MINISTARSTVO SVE NEGIRA

OPTUŽBE ZATVORENIKA IZ REMETINCA: ‘Stanje je kaotično, zatvor skriva činjenice o Covidu. Novi koji dolaze nisu testirani…’

‘Komandira je sve manje, na šetnju nas znaju pustiti obje strane, po 30, 50 ljudi, gdje moramo s maskama u šetnju, ali kad se vraćamo, opet ih moramo staviti’

Zatvorenik iz zagrebačkog Remetinca opisao je stanje u zatvoru kada je u pitanju koronavirus. Navodi da se u zatvoru zataškava bolest i da pridržavanje mjera ne postoji. U svom pismu koje je napisao početkom studenoga piše da je sve manje komandira, a njegovu poruku napisanu na trgovačkom papiru Jutarnjem listu je dostavila njegova supruga.

“Ovim se putem obraćam iz zatvora Remetinec, gdje je stanje kaotično, gdje zatvor skriva činjenice o Covidu-19, gdje su ispražnjene dvije sobe na prvom odjelu, na osmom odjelu jedna soba, na karanteni jedna soba itd. Komandira je sve manje, u šetnju nas znaju pustiti obje strane, po 30, 50 ljudi, gdje moramo s maskama u šetnju, ali kad se vraćamo, opet ih moramo staviti. Ali u šetnji nitko ne nosi masku. Kad nas izvode na pregled u vanjsku bolnicu, ne prolazimo nikakve provjere, npr. mjerenje temperature, trijaže, što nije normalno…”, započeo je zatvorenik svoje pismo.

MORATE NA ODSLUŽENJE KAZNE? E SAD BAŠ NE MOŽE: Zbog korone zatvor je izbjegao i jedan poznati poduzetnik

Mnoštvo problema

U pismu na četiri stranice, zatvorenik osim na probleme s koronom, iznosi i niz optužbi u vezi odgovornih u Remetincu. Kaže da se u zatvor zaprimaju netestirane osobe, no za to ne krivi zdravstveno osoblje u zatvoru. Spominje da je u zatvoru sve manje pravosudnih policajaca te da su neki čak povučeni iz penzije. Jedna od stvari na koju se ovaj zatvorenik žali je i naplaćivanje poziva obitelji i nemogućnost kontaktiranja upravitelja.

“Pravosudni policajci su na izmaku snaga, nema lijekova, stalno nešto fali i mi zatvorenici postajemo anksiozni od brige za svoje najbliže…”, piše zatvorenik. On govori da se skriva koliko je zatvorenika pozitivno na Covid, dok Ministarstvo pravosuđa za Jutarnji list odgovara da je sedam njih Covid pozitivno.

Oni se nalaze u zagrebačkom Centru za dijagnostiku, posebnoj ustrojstvenoj jedinici u okviru zatvora. Iz Ministarstva kažu da su svi bolesni zatvorenici upućeni u zatvorsku bolnicu.

ZBOG KORONAVIRUSA IZBILE POBUNE U TALIJANSKIM ZATVORIMA: Prizori kaznionica u plamenu su strašni

Ministarstvo: ‘U Remetincu su tri jelovnika’

“Prilikom prijama zatvorenika na izdržavanje kazne zatvora isti se odvajaju u posebne prostorije u kojima se nalaze do rezultata testa na covid-19 te se po negativnom rezultatu testiranja smještaju na odjel s drugim zatvorenicima. U zatvoru u Zagrebu i Centru za dijagnostiku u Zagrebu do 3. studenoga 2020. godine na covid-19 testirano je 1136 zatvorenika.

Svim zatvorenicima pružena je adekvatna zdravstvena zaštita u Odjelu zdravstvene zaštite zatvorenika zatvora u Zagrebu, a po potrebi i u vanjskim ustanovama javnog zdravstva. Također, svim službenicima i zatvorenicima osigurana je dostatna količina zaštitnih sredstava sukladno propisanim epidemiološkim mjerama”, odgovorili su iz Ministarstva.

Za Jutarnji list iz Ministarstva pravosuđa ističu, kada je riječ o prehrani zatvorenika, da se jelovnici sastavljaju na tjednoj osnovi. Naglašavaju da se pritom strogo misli na to da obroci ispunjavaju propisanu kaloričnu vrijednost.

“Postoje tri vrste jelovnika koji uključuju dijetalnu prehranu za zatvorenike sa zdravstvenim problemima i tzv. vjersku prehranu, odnosno prehranu za zatvorenike različitih vjerskih opredjeljenja i uvjerenja”, odgovorili su.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr