I DALJE NEMA IMENA

OPTIMISTIČNI BOŽO PETROV: ‘Imamo poziciju šefa Sabora pa možemo definirati dnevni red’

Nakon što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala Andreju Plenkoviću mandat za sastav Vlade, njegov, kako se međusobno nazivaju, strateški partner, Božo Petrov, izjavio je kako će neki od zakona obuhvaćeni onim jamstvima koje su tražili od HDZ-a, ići u hitnu proceduru.

Ni Božo Petrov, kao ni Andrej Plenković, nije htio razgovarati o imenima članova Vlade. Kaže, to je tema za neki drugi put, ali kaže kako su se dogovorili o imenima zamjenika Mostovih zastupnika koji će ući u izvršnu vlast.

PLENKOVIĆ PREDAO 91 POTPIS I DOBIO MANDAT ZA SASTAV VLADE: ‘To je velika čast, odgovornost i obveza’

Mogu definirati dnevni red

Sve Ustavom definirane procedure, vezane za slaganje vlade, bit će, kaže, ispoštovane. ‘Konstituirat će se Sabor, izglasat će se Vlada. Ispoštovat ćemo sve procedure. Bitno je da se HDZ složio sa sedam jamstava i da su ona na dnevnom redu. Trenutno imamo poziciju predsjednika Sabora koji može definirati dnevni red’, rekao je novinarima Božo Petrov naglasivši kako će Sabor početi s radom kako bi se tih sedam jamstava i provelo.

‘Ako procedura bude takva i rasprave budu takve da se mora čekati sve da bi se dovela nova vlada, nećemo dovesti u pitanje formiranje Vlade, ali Sabor će napraviti sve da se izglasaju zakoni’, rekao je Petrov.

Neki zakoni će, kaže Petrov, u hitnu proceduru.

Smanjenje za lokalne samouprave

Potvrdio je i smanjenje novca za plaće lokalnih službenika iz prihoda gradskih proračuna. ‘Ne znam što je tu sporno smanjit će se masa plaća zaposlenika iz prihoda gradskih proračuna, s 20 na 15 posto, zakon će se izglasati sada, a njegova primjena će biti od 1.1.2018. , dovoljno vremena se daje lokalnim i regionalnim samoupravama da se prilagode na to’, rekao je Petrov te dodao kako bi godinu i dva mjeseca kasnije trebalo ići u kompletnu reformu lokalne i regionalne samouprave.

PLENKOVIĆ IPAK SASTAVLJA MJEŠOVITI TIM: ‘To ne bih bio ja kada ne bi bilo kolegica u Vladi’

Što se tiče ministara iz kvote Mosta, Petrov kaže kako na njih nema nikakvih zamjerki.

Povratak na Net.hr