Opsada na Žitnjaku: Radnici DIOKI-ja blokirali prugu

Trojica štrajkaša glađu završila su u bolnici, dvojica još izdržavaju bez hrane i vode. Vlada ih i dalje ignorira - Čačić i Linić se ne pojavljuju.

16.3.2012.
14:56

"Pregovori između Vlade i vjerovnika uopće nisu u tijeku! Sastanka koji se danas trebao održati - nema! Radnici su blokirali prugu u krugu svoje firme i to je najmanje što su moglo učiniti. Vjerujte mi, to je bolje nego da su pogon ostavili bez kontrole. To nije nimalo bezopasno", kaže nam Ivan Tomac, predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala (EKN).

Podsjetimo, u četvrtak je za petak odgođen Radimira Čačića Slavka Linića sastanak ministara , odnosno pretvaranju potraživanja tih tvrtki u vlasničke udjele u DIOKI-ju, no Tomac nam kaže da se ponovno nije dogodilo ništa.

Tko to misli da će radnici mirno gledati i ne primati šest plaća?

Blokirana je pruga, kako nam je objasnio Tomac, industrijski kolosijek prema ranžirnom kolodvoru, odnosno prema Janafu. Pretpostavlja da su je radnici blokirali fizički, odnosno svojim tijelima ne propuštaju vlak nakrcan OMV-ovom naftom da prođe do Janafa. To također nije bezopasno, upozorava.

Smatra da su potpuno u pravu jer se radi o pruzi u krugu njihove tvrtke i nema razumijevanja za eventualne kritike da ovim činom radnici DIOKI-ja nanose štetu svojim "susjedima" - INA Mazivu, Rijeka tanku, Elgradu i Janafu.

"Tko to misli da će radnici DIOKI-ja, kroz čiji krug prolazi kolosijek, mirno gledati i ne primati šest plaća? Tko će reći da se tu nekome drugom pravi šteta? Molim vas lijepo, neka kupe taj kolosijek!", poručuje.

Osim pruge radnici su otežavali cestovni promet neprestanim prelaženjem preko pješačkog prijelaza, zaustavljajući kamione i druga vozila. Pozvana je policija.

Moćnici se igraju životima

Upitali smo ga u kakvom su stanju štrajkaši glađu.

"Možete si misliti! Ostala su samo dvojica kolega, još jednog odvela Hitna pomoć. Ovo je za njih četvrti dan bez hrane i vode dok se moćnici igraju i ugrožavaju njihovo zdravlje i život, kao i egzistenciju stotine radnika", kaže Tomac.

Dio povjerenika čeka pred uredom premijera da dobiju bilo kakvu informaciju o političkim konzultacijama oko budućnosti DIOKI-ja, ali njega nema u uredu, kaže nam Tomac.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali