Burno u Saboru

OPORBA USTALA U OBRANU OSTOJIĆA: “Je li ovo ukidanje zakona?”

Saborska je oporba u petak vladajuće optužila za kršenje Zakona o sigurnosno-obavještajnim službama jer na čelu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ne žele bivšeg ministra unutarnjih poslova, SDP-ova Ranka Ostojića.

Igor Dragovan (SDP) je, nakon stanke koju su oporbeni klubovi zatražili kako bi se o tome očitovali, ustvrdio da je riječ o kršenju zakona koji propisuje kako je na čelu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zastupnik iz najveće oporbene stranke.

MILANOVIĆ: SDP ne odustaje od Ostojića, neka HDZ promijeni zakon i stavi koga god želi

Oporbi mjesto pripada po zakonu

“Odluka na Odboru za izbor i imenovanja uistinu je bez presedana”, kazao je Dragovan, ustvrdivši kako se do sada nije događalo da parlamentarna većina odlučuje o popunjavanju kvote koja je po dogovoru pripala manjini i obratno.

Podsjetio je da čelno mjesto u Odboru najvećoj oporbenoj stranci pripada po zakonu. “Je li ovo ukidanje zakona? Ako jest, morate to javno reći – želimo promijeniti zakon, želimo mogućnost nadzora opozicije i želimo preuzeti kompletan sustav bez ikakve mogućnosti kontrole i nadzora”, kazao je Dragovan.

SPIKA U SABORU: “Where is team, where is government, what’s going on”

Podijela plijena i u SOA-i

Podsjetio je na najavu smjene ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića te ustvrdio da je SOA “dio plijena i podjela fotelja”.

Dragovan tumači kako se odbor ne može konstituirati bez izbora predsjednika, zbog čega će se, kaže, postupak smjene provesti bez rasprave u saborskim tijelima.

Zatražio je da se na glasovanje stavi prijedlog Ostojićeva imenovanja, a ne izvješće Odbora za izbor i imenovanja koji je Ostojića odbio.

“Ako to ne omogućite, bit će to ozbiljno uskraćivanje demokratskog prava opozicije u Saboru, do sada nezabilježeno”, ustvrdio je Dragovan.

I Vesna Pusić (HNS) podsjeća da je pozicija predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost jedina pozicija u saborskim radnim tijelima koja je definirana zakonom.

Pusić:  Postoji prijetnja da se zavede teror

“Zakon kaže da je na čelu tog odbora zastupnica ili zastupnik iz najveće oporbene stranke. Time se ta situacija razlikuje od svih ostalih – ovdje je prekršen zakon”, upozorila je Pusić.

Ocijenila je da je riječ o osporavanju mogućnosti kontrole nad poslovima koje službe vode u tajnosti. “U trenutku kad se ospori ta mogućnost kontrole, nema više ničeg između potencijalne uvijek prisutne tendencije svega što se radi u tajnosti da se zavede teror. Ako ne postoji kvalificirani legitimni nadzor nad onim što se radi u tajnosti, onda Sabor otvara mogućnost da se nad ovom zemljom i građanima koji su za sve nas glasali zavede teror. Prema tome, molim vas da razmislite o svom stavu i držite se zakona”, poručila je Pusić.

Njihovim zahtjevima priključili su se i laburistica Nansi Tireli i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, koji je ocijenio da većina “šalje poruku da je spremna kršiti zakon zbog partikularnih interesa”.

“Ne dvojim da je to u interesu Domoljubne koalicije, ali interesira me kako će glasovati kolegice i kolege iz Mosta, s kojima smo pregovarali i koji su se kleli da će tražiti transparentnost”, rekao je.

Krataka pamet oporbe

Ivan Šuker (HDZ) oporbi je uzvratio da imaju “kratku pamet” te naveo primjere iz prošlog mandata kada vladajući nisu prihvatili HDZ-ove prijedloge imenovanja članova odbora.

Ostojiću je, kao bivšem ministru unutarnjih poslova, zamjerio curenje informacija o zastupniku srpske nacionalne manjine Mirku Raškoviću te politizaciju “slučaja svastika”. “Taj je slučaj ispolitiziran do besvijesti, koji su rezultati toga? Ništa”, rekao je Šuker.

“Mi ne kršimo zakon jer nismo izabrali nekoga iz vladajuće koalicije ili bilo koga drugoga. Mjesto još uvijek čeka prijedlog oporbe, iako mi ne možemo prihvatiti imenovanje Ostojića”, kazao je Šuker.

Nakon stanke, otvorena je rasprava o izvješću Odbora za izbor i imenovanja.

REAKCIJE NA UKIDANJE POVJERENSTVA: ‘Ministar Strašilo’ danas pred Saborom

‘Uvjereni antifašist’ objasnio zašto je glasao za pokroviteljstvo Sabora nad Bleiburgom

SABOR OPET POKROVITELJ BLEIBURGA: “Svaka žrtva je žrtva i moramo joj odati počast”

Povratak na Net.hr