OPORBA PODRŽAVA VLADINE NOVE MJERE ZA SPAS GOSPODARSTVA, ALI...: / 'Ići ćemo s amandmanima!'

SDP-ov Peđa Grbin novi set Vladinih mjera smatra boljim i prihvatljivijim od onih od prije dva tjedna jer su mjere konkretnije i napokon idu u pravom smjeru,

2.4.2020.
13:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Saborska oporba najavila je u četvrtak potporu novom Vladinom paketu mjera za borbu protiv gospodarske krize zbog pandemije koronavirusa, ocijenivši ga boljim u odnosu na prethodni, ali najavila i amadmane za bolji položaj radnika, poljoprivredu, kulturu i male poduzetnike.

SDP-ov Peđa Grbin novi set Vladinih mjera smatra boljim i prihvatljivijim od onih od prije dva tjedna jer su mjere konkretnije i napokon idu u pravom smjeru, a prihvaćeno je i dosta SDP-ovih i prijedloga drugih oporbenih stranaka te istaknuo da misli da će mjere dobiti potporu njegove stranke.

Grbin: Nije dobro što nema moratorija na kredite; dajemo amandmane zbog zaštite radnika

"Naši amandmani će ići u smjeru primjedbi SSSH-a koji je ukazao da su ove mjere prije svega okrenute poslodavcima, a da su zaštita i položaj radnika ipak u drugom planu", najavio je u izjavi novinarima u Saboru.

SDP je, dodaje, ukazivao na položaj radnika koji su i dioničari trgovačkih društava za koje do sada nije osigurana mjera, a znamo da mnogi radnici imaju dionice još iz pretvorbe ili radničkog dioničarstva i potpuno je nepravedno da osoba koja ima jednu ili dvije dionice trgovačkog društva ne može dobiti potporu.

Nedostatak mjera za pravosuđe i rezanje u javnom sektoru

Po njemu, ozbiljan problem je i potpuni nedostatak mjera za pravosuđe. Usto, istaknuo je, nije dobro što nema moratorija na kredite nego su prepušteni volji banaka, a mi smatramo da to treba sustavno riješiti zakonom kako bi se na jednak način primjenjivalo za sve građane i kako bi svi unaprijed znali jasna pravila za moratorij.

Što se tiče rezanja u javnom sektoru, očekujem ozbiljan razgovor Vlade i sindikata i da obje strane budu razumne, ali da se vodi računa i o preporuci IJF-a da bi pretjerano rezanje u javnom sektoru moglo imati štetne učinke za gospodarstvo, upozorio je.

"Nemojmo rezati granu na kojoj sjedimo, nemojmo podleći neoliberalnim pritiscima i prije nego što javni sektor počnemo nazivati uhljebima treba se sjetiti da ga čine i liječnici i medicinske sestre i vatrogasci i policajci i mnogi drugi koji aktivno rade u kriznim stožerima", zaključio je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Petrov: Malim i mikro poduzetnicima trebaju bespovratna sredstva

Mostov Božo Petrov smatra da je "ovo stvarni time-out za gospodarstvo". Vlada je usvojila neke prijedloge Mosta koje su poduzetnici predlagali. Budući da ne znamo koliko će ova kriza trajati potrebno je financijska sredstva za ove mjere tražiti prvenstveno iz naših izvora rezovima i u tom dijelu bismo htjeli znati više detalja, napominje Petrov.

Moram upozoriti da svim obrtnicima, samozaposlenima, free-lancerima nije dovoljno pružiti samo jeftino kreditiranje nego se tim malim i mikro poduzetnicima trebaju omogućiti bespovratna sredstva i državna potpora. Ovo je pravo vrijeme u kojem se mogu jačati i neke druge grane koje mogu biti temelj našeg gospodarstva poput poljoprivrede, istaknuo je.

"Od Vlade želimo čuti detaljan plan rezova jer ne možemo znati koliko će kriza trajati i ne bismo htjeli da javni dug eksplodira preko noći. Moramo tražiti bespovratne troškove, rashode koji su se nagomilali tijekom 30 godina, a samo u zadnje četiri godine rashodi državnog proračuna su se povećali za 30 milijardi kuna. Ako se budemo prema proračunu ponašali kao da je naš, sigurno ćemo naći dovoljno sredstava i na državnoj i na županijskoj i na lokalnoj razini", rješenje je koje nudi čelnik Mosta.

Mrak Taritaš: Nitko ne brine za kulturnu scenu

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš pozitivnim ocjenjuje odluku da se onima kojima je država zabranila rad omogući oslobođenje a ne odgoda plaćanja obveza. Dobrim drži i povećanje naknade za radnike na četiri tisuće kuna.

"Kada vidimo cijeli set imat ćemo jasan stav", izjavila je Mrak Taritaš dodavši da će GLAS podržati sve ono što je dobro i razumno. Diskutabilnim, međutim, smatra što je kultura izostavljena. "Cijela kulturna scena ostala je na ledini, o njima se ne brine nitko, ima niz kazališta koja neće moći raditi do devetog mjeseca i treba se i za to pobrinuti", izjavila je.

GLAS najavljuje i konkretne amandmane vezane za kulturnu djelatnost, ali i turizam. Kada je riječ o javnom sektoru, Mrak Taritaš kazala je kako očekuje od Vlade rebalans proračuna i da reže sve nepotrebne stavke na rashodovnoj strani, pa i stavke za jedinice lokalne samouprave. Kaže kako će se i plaće u javnom sektoru za pojedine djelatnosti morati rezati, ali ističe da se pritom ne smiju dirati plaće u zdravstvu i policiji.

Panenić: Poduzetnici su nezadovoljni

Tomislav Panenić iz Kluba Nezavisne liste mladih kazao je da među poduzetnicima vlada zadovoljstvo smjerom u kojem je Vlada krenula tako da će ove mjere sigurno dobiti potporu iako će biti potrebe za nekim korekcijama.

Vjerujem da će Vlada vrlo brzo izaći i s daljnjim setom mjera koje će vjerojatno biti nešto manjeg opsega, ali će rješavati svakodnevne probleme s kojima će se susretati poduzetnici. Naš Klub ovaj paket mjera smatra pozitivnim i dobit će našu potporu i nadamo se da će Vlada prepoznavati i brojne manje probleme koji se mogu pojaviti u sezoni u poljoprivredi kako bi preživjeli jer njima je sada sezona, apelirao je Panenić.

Kada je riječ o rezovima, kazao je, bojim se ukupnog pada potrošnje jer je već evidentan čak i u onim granama koje sada imaju potražnju, vidimo sada da nam i trgovina pada. "Nadam se da nam agregatna potrošnja neće biti ugrožena zbog mjera rezanja. Sada treba upumpavati novac u sustav i održavati ga i ne raditi prevelike rezove, pogotovo one koje daju ljudima dohodak", poručio je.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali