Play ponuda

SVAĐA U SABORU ZBOG NAJAVLJENE MIROVINSKE REFORME: / 'Ovo je udar na građane, izmjene idu na ruku samo kapitalu'

Image

Zbog najave promjena u mirovinskom sustavu na početku sjednice Sabora stanku je zatražilo pet klubova, četiri oporbena i klub vladajućeg HDZ-a.

21.4.2016.
11:16
Play ponuda

"Klub SDP-a želi iznijeti svoje viđenje najave promjena u mirovinskom sustavu koje će značajno pogoditi buduće umirovljenike", rekla je Dragica Zgrebec. Tom zahtjevu su se priključili i klubovi HSU-a, HNS-a, Laburista te Klub HDZ-a.

Podsjetimo, mediji su objavili u četvrtak da je u Nacionalnom planu reformi, u dijelu koji se odnosi na reformu mirovinskog sustava, predviđeno brže izjednačavanje radnog vijeka za muškarce i žene te će od 2023. godine svi raditi do 67. godine, a u prijevremenu mirovinu će se moći s navršene 64 godine. Taj program Vlada će poslati u Bruxelles.

Mrsić: Ovo je Vlada kapitala

"Nakon invazije na medije i radnička prava - na građane se udara napadom na mirovinski sustav, osnovu socijalne sigurnosti građana", poručio je u ime Kluba SDP-a Mirando Mrsić. Dodao je kako je vlada Zorana Milanovića donijela izbalasirani i stabilni zakon o mirovinskom osiguranju. "Najavljene izmjene idu na ruku samo kapitalu - ovo je vlada kapitala", poručio je, javlja HRT. Upitao se "što će se dogoditi s radnicima koji ostanu bez posla i ne mogu otići u prijevremenu mirovinu prije 62. godine?". Također je kazao kako se se izmjenama penaliziraju i žene.

"To je još jedan udar Vlade, Domoljubne koalicije, Mosta i stranke Milana Bandića na radnike i zaposlenike u Hrvatskoj. Nakon invazije na medije, represivni sustav, zdravstvo, sada se napada mirovinski sustav, osnovu socijalne sigurnosti", ustvrdio je Mrsić.

Beus Richembergh: 'Molim Vladu da ne šalje ružnu poruku'

U ime Kluba HNS-a govorio je Goran Beus Richembergh koji je pozvao Vladu i sva ministarstva da se počnu baviti reformama koje će otvarati perspektivu i nova radna mjesta te da ne mijenjaju ustabiljeni sustav koji je u pregovorima s EU-om, ali i u kasnijoj primjeni - stabiliziran.

"Molimo Vladu da ne šalje ružnu poruku nezaposlenima i ljudima koji su u poznoj dobi svoga radnog vijeka", poručio je Richembergh.

"Već tri mjeseca ništa ne govorimo o otvaranju novih radnih mjesta, što je loša poruka. Ili se zaboravilo predizborno obećanje ili su odnosi u vladajućoj koaliciji toliko zaoštreni da se ne bave ničim nego sami sobom", ocijenio je Beus Richembergh.

Hrelja: Dodatno se kažnjavaju oni koji imaju najviše staža

Oštar je bio i Silvano Hrelja iz HSU-a. "Do sada su vlade pred EK branile radnike i mirovinski sustav - i vlada Jadranke Kosor i Zorana Milanovića. Ovim promjenama dodatno se kažnjavaju oni koji imaju najviše staža. Jesu li to reforme kolega iz Mosta?", upitao je Hrelja. "Ljudi ne odlaze u prijevremenu mirovinu jer žele, nego zato što im propadaju firme. Otpušta se velikom lakoćom - zbog profita, a profit u Hrvatskoj je samo neplaćeni rad', dodao je.

Laburisti: Vlada reformama isključivo smatra smanjenje prava građana

Laburistica Nansi Tireli vladajuće je prozvala da pod reformama podrazumijevaju isključivo smanjivanje prava građana. "U pregovorima je Most stalno ponavljao da je važno ujednačiti zakonodavstvo, ne od danas do sutra mijenjati pravila. Sada sve mijenjamo iz korijena, ne pridržavamo se onoga što smo rekli da nije dobro i, što je najtragičnije, sve na štetu radnika, građana, a na korist krupnog kapitala i interesnih skupina, od zdravlja do mirovinskog sustava", kazala je Tireli.

Vladu je prozvala i da reforme nudi bez jasnih projekcija što bi one trebale donijeti i u kojem razdoblju, te poručila kako su reforme bez projekcija samo "zamagljivanje očiju".

Šuker: Očito je netko plasirao krivu tezu, ovo je politikantstvo

HDZ-ov Ivan Šuker oporbi je uzvratio optužbom za politikantstvo. "Nitko iz Vlade ništa nije rekao, 'ajmo mi u juriš", spočitnuo im je Šuker.

"Kad netko uzme 6 milijardi iz mirovinskog sustava da bi smanjio javni dug, onda je to fenomenalan reformski potez, kad smanji doprinos u zdravstvu, onda to nije podilaženje krupnom kapitalu, kako se danas govori. Ovo me podsjeća na trčanje na potpisivanje referenduma o zakonu o radu. Znate koliko nas je to koštalo? 15 milijardi", rekao je Šuker.

Najvećim problemom mirovinskog sustava nazvao je odnos broja zaposlenih i broja umirovljenika, a optužbe o podilaženju kapitalu odbio je podsjetivši da se mirovinski doprinos ne isplaćuje na plaću, nego iz plaće te da nema veze s troškovima poslodavca. "Očito je netko plasirao pogrešnu tezu, a vidjet ćemo tko je bio sluga i bankara i krupnog kapitala, to će vrijeme vrlo brzo pokazati", poručio je Šuker.

Inače, Sabor u četvrtak treba raspraviti izvješće o primjeni Zakona o pravu na pristup informacijama u prošloj godini te glasovati o raspravljenim točkama.

Play ponuda
Play ponuda