OPORBA NAPADA

BURNA RASPRAVA U SABORU O VOJSCI NA GRANICI: ‘Vlada želi progurati koncept domovinske sigurnosti’

Saborska oporba prozvala je u srijedu Vladu, odnosno resorna ministarstva da uz prijedloge da Oružane snage pružaju potporu policiji u zaštiti državne granice nisu dala i analizu temeljem čega to predlažu, ocjenjujući da se time zapravo pokušava progurati “koncept domovinske sigurnosti”.

Čini mi se da se ovim “letećim izmjenama” dvaju zakona pokuša progurati koncept o kojem bi trebalo široko raspraviti u Saboru, a to je koncept domovinske sigurnosti, ustvrdio je SDP-ov Igor Dragovan u saborskoj raspravi o izmjenama, odnosno dopunama Zakona o obrani i o nadzoru državne granice.

Dragovan smatra da predložene izmjene nisu ustavne, njima se ne definira što bi Oružane snage trebale raditi asistirajući policiji u nadzoru državne granice, te da je uz to Sabor apsolutno isključen iz donošenja odluke o angažamanu Oružanih snaga.

OREŠKOVIĆ OTKRIO: ‘Pokrenut ćemo zakon prema kojem bi vojska pomagala policiji na granici’

Izostanak analiza

Gordana Sobol (SDP) kaže da je “ispod svake granice” tražiti od zastupnika da se bez procjene analize rizika i uz kratko obrazloženje daju mogućnost predsjednici Republike, ministru i premijeru da sutra pošalju vojsku na granicu. “Zakonima omogućavamo uskom krugu ljudi da sutra odluče da hrvatske Oružane snage dođu na granicu – kako, čime, tenkovima, s puškom na ruci”, pita Sobol.

I Milorad Pupovac (SDSS) i Drago Prgomet (Hrid) zamjeraju izostanak analiza temeljem kojih se donose zakonske izmjene. Premijer je rekao da je smanjen priljev migranata, da je balkanska ruta zatvorena, zašto zakoni nisu ponuđeni kad je 600 tisuća migranata prošlo kroz Hrvatsku, a predlažu se sad, pita Prgomet.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kaže da se policija i vojska susreću s nestandardnim ugrozama, da postoji sraz između potrebe da se zaštite granice i pruži sigurnost i humanitarna pomoć ljudima koji su se zatekli u migrantskoj krizi.

“Predloženi zakon će se koristiti iznimno, u izvanrednim okolnostima koje nadilaze kapacitete policije, a koji su kao takve utemeljene na analizi rizika za unutarnju sigurnost i procjene prijetnji koje bi mogle ugroziti sigurnost granica, kao i potencijalnog izbijanja humanitarne krize uslijed velikog pritiska migranata na državnim granicama”, kaže ministar.

TREBA LI HRVATSKA VOJSKA IZAĆI NA GRANICU? ‘Ako nema rata, nemaju što tamo raditi’

Orepić: Analiza u ovom trenutku nije potrebna

Ističe da se postupanja Oružanih snaga temelje isključivo na uputama policije, dakle ključne su riječi – “iznimno i upute policije”.

Orepić, ali i zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić podsjećaju da je Obalna straža u sastavu Oružanih snaga, a već sudjeluje u zaštiti granica.

Ne radi se o nečem neprirodnom ili novom, kaže Ivić i tumači da odluku o asistiranju vojske policiji donosi Vlada na prijedlog ministra obrane, uz prethodnu suglasnost Predsjednice Republike.

Orepić podsjeća da je vojska već postupala u nizu humanitarnih aktivnosti u Hrvatskoj, te oporbi odgovara da analiza u ovom trenutku nije potrebna, jer se ne mogu predvidjeti okolnosti u kojima se događaji mogu razvijati.

Vojska i policija u ovom trenutku obnašaju jasno definirane zadaće, eventualna sinergija djelovanja će nastupiti u izvanrednim okolnostima, ističe ministar.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr