OBILNE PADALINE

NOVI PROBLEMI ZBOG OBILNE KIŠE: Meteorolozi izdali crveni alarm, poplave u Crikvenici i Novom Vinodolskom, srušeni rekordi na Rabu i u Poreču

Kiša i mokri kolnici otežavaju i usporavaju promet u Istri, Hrvatskom primorju, Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zbog veće količine vode na kolniku na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano, upozorava HAK.

Izuzetno obilna kiša koja je padala gotovo cijelu noć na području Kvarnera izazvala je poplave, a najteže stanje je u Crikvenici i Novom Vinodolskom, gdje su zatvorene za promet poplavljene ceste.

Prema neslužbenim podacima, sinoć su u Crikvenici pale 183 litre po četvornom metru, a tijekom protekla 24 sata u Krku 94 litre i u Delnicama 65.

Tako se u Crikvenici izlio iz korita potok Dubračina te poplavio okolno područje. Pod vodom je cijelo glavno gradsko parkiralište uz more, kao i drugi dijelovi najužeg centra. Voda je prodrla i u gradsku sportsku dvoranu te osnovnu školu te vatrogasci crpe vodu uz tih objekata. Poplavljene su i neke privatne kuće, doznaje se od vatrogasaca. Tijekom jutra obavili su četrdesetak intervencija.

Brojne intervencije vatrogasaca

U Novom Vinodolskom je zbog velike količine vode zatvorena cesta Bribir-Novi Vinodolski u zoni trgovačkih centara. Na Krku je kiša izazvala najviše problema u središnjem dijelu otoka na području Malinske, Omišlja i Dobrinja te su i tamo vatrogasci morali dvadesetak puta izlaziti na intervencije.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na upit novinara danas u Kraljevici da komentira sve češće pojave poplava, kazao je da je bio jutros u Novom Vinodolskom, na mjestu gdje se uvijek nakon vrlo obilnih oborina događaju poplave. Tamo treba proširiti korito rječice Ričine, a taj projekt pripremaju Hrvatske vode, rekao je Butković. Slična situacija je bila i u Zadru, te je zadatak Hrvatskih voda da održavaju postojeću infrastrukturu, ali i graditi nove vodotoke i kanale, rekao je ministar.

Od ponoći najviše kiše zabilježile su meteorološke postaje u Crikvenici (169 mm), Selcu (129 mm) te Poratu na otoku Krku (94 mm). U samom gradu Krku palo je od 72 do 74 mm, dok je na Cresu izmjereno 50 mm, javlja Istramet.

 

Rekordi u Rabu, Poreču…

Prema najnovijim mjerenima količine oborine na meteorološkim postajama DHMZ-a, u gradu Rabu od danas je, prema još neslužbenim podacima, nova najveća mjesečna količina oborine 384,7 mm, i to ne vrijedi samo za rujan, nego i bilo koji mjesec, javlja HRT.

Dosadašni apsolutni mjesečni rekord bio je u listopadu 1992.godine – 380,1 mm, a rujanski 306 mm iz 1984. No, iako je u posljednja 24 sata palo čak 117 litara kiše po četvornome metru, apsolutni dnevni rekord ostao je stari, gotovo 185 mm, izmjeren 30. 9. 2005.

I u Poreču je od jutros novi rekord za ukupnu količinu oborine tijekom rujna – 265,6 mm. Još službeno ne potvrđeni, a i samo trenutačni, jer će kiša padati danas, ali i narednih dana.

Meteoalarm je pak izdao upozorenje za područje Gospića gdje će mjestimice padati obilna kiša, a moguće su i bujične poplave, osobito u Gorskom kotaru. Na tom se području očekuje količina oborine od 80-120 mm.

Video Daria Grubišića objavljen na Facebooku pokazuje bujicu vode u središtu Crikvenice.

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Podsjećamo vozače motornih vozila da i tijekom dana u uvjetima smanjene vidljivosti (magla, oblačno vrijeme, jaki pljuskovi kiše i sl.) voze s upaljenim kratkim svjetlima, bez obzira na ljetno računanje vremena.

Zbog velike količine vode na kolniku bilo je onemogućeno prometovanje županijskom cestom ŽC5064 Bribir-Novi Vinodolski u zoni trgovačkih centara u Novom Vinodolskom. Obilazak je bio kroz centar Novog Vinodolskog. Jaka kiša poplavila je jutros i središte Crikvenice i ceste u okolici.

Na državnoj cesti DC42 Ogulin-Oštarije vozi se otežano, jednim kolničkim trakom u dužini od 200m, zbog poplavljenog kolnika.

Prognoza DHMZ-a

U zapadnim predjelima Hrvatske danas će biti promjenljivo do pretežno oblačno mjestimice s kišom, a djelomice ili pretežno sunčano u većem dijelu Slavonije i Dalmacije.

Na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru uz pljuskove i grmljavinu lokalno i obilnija oborina. Djelomice ili pretežno sunčano i uglavnom suho u većem dijelu Slavonije i Dalmacije.

Vjetar uglavnom slab sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo i jugozapadnjak, na sjevernom dijelu u okretanju na sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 18 do 22, na istoku zemlje i u Dalmaciji od 24 do 28 Celzijevih stupnjeva, navodi se u prognozi za Hrvatsku za danas, subotu, 16. rujna.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr