OPET PADAJU KAMATE NA KREDITE! / Veselite se dok možete, imamo loše vijesti za 2018. godinu

Nacionalna referentna stopa (NRS) opet je smanjena i to u prosjeku 0,09-0,13 postotnih bodova za kune i 0,13 do 0,20 postotnih bodova za eure u odnosu na prethodno tromjesečje, piše Večernji list.

25.5.2017.
9:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vijest je to koju će s odobravanjem primiti korisnici kredita čija je kamatna stopa vezana uz NRS jer to znači kako će banke uskoro početi objavljivati spuštanje kamata, a te niže kamatne stope počet će se primjenjivati na anuitete kojima je dospijeće u kolovozu.

HNB će tako kamate na kredite uz valutnu klauzulu sniziti za 0,55, a na kredite u kunama za 0,25 postotnih poena. Iz Hrvatske udruge banaka kažu kako u narednim tromjesečjima ima prostora za novi pad kamata.

Mjesečni NRS do sada je pao 17 puta, a taj trend djeluje 'protuciklički' na najave guvernera Vujčića koji će bankama preporučiti fiksiranje kamata na kredite s promjenjivom stopom s ciljem eliminiranja kamatnog rizika zbog očekivanog rasta euribora.

No, fiksiranje kamata bi dovelo do skupljih kredita koji bi klijentima bili nepoželjni, posebno uzme li se obzir da kamatne stope i dalje padaju.

Rast euribora očekuje se u 2018. godine što će izazvati novi udar na dužnike čiji je promjenjivi dio kamate vezan upravo za euribor. Ipak, mogu se očekivati dva trenda - smanjenje rizika države i poboljšanje rejtinga te zaoštravanje konkurentske borbe.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali