'NA DNU SMO'

OPET JE ZAISKRILO; Sever: ‘Radnici uvijek ispadaju kolateralne žrtve’; Ministar: ‘Moramo se pomiriti da smo u novom normalnom’

Govoreći o položaju radnika u Hrvatskoj, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da se nalazimo u novom normalnom i da kao gospodarstvo na to moramo odreagirati, a predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever poručio da sindikalna strana neće dopustiti daljnje obespravljivanje radnika

Sinoć se u emisiji Otvoreno HRT-a se raspravljalo o izmjenama Zakonu o radu, kojima Vlada želi osuvremeniti i omogućiti veću konkurentnost gospodarstvu. Dok poslodavci traže bolju organizaciju rada na daljinu i veću fleksibilnost ugovora o radu na neodređeno, sindikati poručuju da se ne smije olakšati otpuštanje zaposlenika i ističu svoje zahtjeve za bolju zaštitu prava radnika. Traže i proširenje djelatnosti kojima država daje financijsku potporu za očuvanje radnih mjesta ugroženih pandemijom, javlja HRT.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da je svaka fleksibilizacija bila korak nagore i da su radnici uvijek izvlačili deblji kraj. “Na dnu smo. Činjenica je da su svi puno brže napredovali, mi tvrdoglavo držimo nešto što su već svi napustili”, dodao je.

PROMJENE ZAKONA O RADU: Ljudi kažu – tvrtke moraju radnicima platiti troškove rada od kuće

Fleksibilnost formiranja ugovora

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović je rekao da smo na europskom vrhu po broju ugovora na određeno vrijeme. “S obzirom na to da su ugovori na određeno i neodređeno vrijeme zapravo nekakav sustav spojenih posuda, moramo postići određene fleksibilnosti u samom formiranju ugovora na neodređeno kako bismo ostavili određenu poziciju poslodavcima da bolje mogu planirati svoje poslovne aktivnosti”, rekao je Aladrović.

Naglasio je da se moramo pomiriti s tim da se nalazimo u “novom normalnom” i da ulazimo u novi ekonomski ciklus za koji više ne možemo tražiti opravdanje u slučaju neuspjeha. “Konkurentnije gospodarstvo, što je s radnicima? Cijelo vrijeme se govori o tom konkurentnijem gospodarstvu, radnici uvijek ispadaju kolateralne žrtve”, reagirao je Sever na Aladrovićeve izjave.

“Konkurentnije gospodarstvo definitivno ne ugrožava radnička prava”, uzvratio je Aladrović. “Ne ugrožava u Njemačkoj, Austriji, ne ugrožava u Francuskoj, ali ugrožava u Hrvatskoj”, rekao je Sever.

“Mi govorimo o balansu između radničkih prava, između fleksibilnosti koja je potrebna poslodavcima da formiraju svoje poslovne cikluse, da lakše formiraju svoje poslovanje, na kraju krajeva, da na tom europskom ili domaćem tržištu mogu kreirati dodanu vrijednost”, rekao je Aladrović. Također je poručio da je činjenica da se nalazimo u novom normalnom i da kao gospodarstvo na to moramo odreagirati.

PODUZETNICI I SINDIKALISTI NE MISLE JEDNAKO O IZMJENAMA ZAKONA O RADU: ‘Vrijeme je da skinemo maske’; Evo što kaže ministar

Nekoliko valova fleksibilizacije

Sandra Benčić iz Možemo! poručila je da smo imali već nekoliko valova fleksibilizacije i smanjivanja radničkih prava kroz izmjene ZOR-a, a najveći val bio je 2014. godine kad je, kako je rekla, SDP-ova vlada poklonila poslodavcima ono što su dugo tražili.

“Govorimo o tome da smo val fleksibilizacije već imali i ‘ajmo sad okrenuti pilu naopako. Što smo dobili fleksibilizacijom? Dobili smo nesigurno tržište rada, nezaštićene radnike, dobili smo to da smo među četiri zemlje s najnižom minimalnom plaćom u EU i zemlja s najvećim udjelom radnika koji rade za plaću koja je na dnu ljestvice Europske unije”, rekla je Benčić, dodavši da naše gospodarstvo time nije postalo konkurentnije, otpornije, snažnije ni dinamičnije.

PREDSJEDNIK HGK: ‘Treba nam fleksibilnije zakonodavstvo, u novom zakonu o radu trebamo fokus na rad od kuće’

‘Neradnici su u manjini’

Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, rekao je da podržava izmjene ZOR-a jer je stari zakon čisti atavizam. “Nekada interesi radnika i interesi poslodavca nisu istovjetni interesima tvrtke. Čak imamo i tog”, rekao je Burilović.

Sever je reagirao rekavši da je zanimljiva teza da su radnici krivi za propast tvrtke. “Dovoljno je da ne rade kako treba”, odgovorio je Burilović, dodavši kako smatra da su neradnici u manjini. “Ima loših poslodavaca i imate loših radnika”, rekao je.

Mladi ‘pobjegli’ van

Sever je rekao da je Hrvatska postala zemlja nepoželjna za život mladim ljudima te da je prema svim statistikama u samom dnu po brzini zapošljavanja mladih visokoobrazovanih. “Svi pobjegoše koji mogu van! Očito je da taj zakon treba defleksibilizirati”, rekao je.

Benčić je rekla da se u prošloj krizi išlo na fleksibilizaciju rada te da nam je pala potrošnja, nakon čega smo ušli u začarani ciklus koji je trajao osam godina. “Upravo sada treba ulagati ne samo u radna mjesta i zaštitu tvrtki, nego i u radnike i radnička primanja”, poručila je Benčić.

‘AKO JE NEŠTO DOBRO U NJEMAČKOJ I IRSKOJ, ZAŠTO JE TO TABU TEMA U HRVATSKOJ?’ Tamo iseljavaju naši, a oni 90% toga reguliraju na taj način

‘Govorimo o novom normalnom’

Pri kraju emisije ponovno je “zaiskrilo” između Severa i Aladrovića. “Nikad se zakoni ne mijenjaju u krizama da se prilagođuju krizama”, rekao je Sever. “Mi govorimo, gospodine Sever, o novom normalnom”, odgovorio mu je Aladrović.

Porječkali su se i Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, koji želi da dobijemo europsko radno zakonodavstvo, i Benčić. Zorić je, naime, Benčić pitao je li ikad bila radnica, na što je ona odgovorila da je bila i radnica i poslodavka, bila je suvlasnica tvrtke.

“Očito vam nije išlo ni jedno ni drugo, ni radništvo ni poslodavstvo”, rekao je Zorić, na što je Benčić uzvratila da je s kolegicama izgradila danas jednu od najvećih konzultantskih tvrtki u Hrvatskoj.

Povratak na Net.hr