DOBAR RECEPT / Hrvatska općina dijeli parcele za kunu, a jamče besplatne jaslice i vrtić: 'Predivno je imati svoju kuću'

thumbnail

'Dajemo pravo gradnje, na našem zemljištu osiguravamo osnovnu infrastrukturu da mogu početi graditi, a sve ostalo je na njima, doduše imamo ured koji jako dobro funkcionira i mogu dobiti građevinsku dozvolu u roku od mjesec dana bez problema', ističe načelnik Bala

15.9.2023.
9:32
Play logo

"Kako smo mi bili među prvima, to je izgledalo dosta nestvarno. Živjeli smo u malom skučenom stanu, obitelj se počela širiti i jednostavno gledali smo opcije", ispričala je za RTL Irena koja je sa svojom obitelji prije osam godina u Balama kupila parcelu za tadašnju jednu kunu, javlja Danas.hr.

Bolje rješenje, kaže, nisu mogli naći. U Balama su osim jeftine parcele dobili i brojne druge pogodnosti. Besplatne jaslice i vrtić, školsku marendu, prijevoz, stipendiju za sve studente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predivno je imati svoju kuću, svoje mjesto gdje se djeca mogu igrati, gdje svako dijete ima svoju sobu. Znači nema ljepšeg od toga", priznala je.

Na zadnjem natječaju ponuđene su 23 parcele, a pristiglo 80 zahtjeva. "Mi dajemo pravo gradnje, na našem zemljištu osiguravamo osnovnu infrastrukturu da mogu početi graditi, a sve ostalo je na njima. Doduše, imamo ured koji jako dobro funkcionira i mogu dobiti građevinsku dozvolu u roku od mjesec dana bez problema", ispričao je dugogodišnji načelnik Bala Edi Pastrovicchio.

'Moramo imati dovoljno stanovnika da ne odumremo'

Image
'Broj jedan smo useljenička zemlja u EU' /

Predviđanje hrvatskog demografa: 'Svaki četvrti stanovnik Hrvatske bit će stranac'

Image
'Broj jedan smo useljenička zemlja u EU' /

Predviđanje hrvatskog demografa: 'Svaki četvrti stanovnik Hrvatske bit će stranac'

Novi mještani moraju ispuniti nekoliko jednostavnih uvjeta, riješiti projektnu dokumentaciju i san o kući, posebno zbog nerealnih cijena na tržištu, nije više toliko nestvaran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš cilj je da se poveća broj stanovnika u nekom postotku da bi mjesto funkcioniralo sa svim servisima koje treba imati, a da bismo imali određene servise moramo imati i određeni broj građana. Nećemo puno povećavati broj stanovnika, ali ipak da ih imamo dovoljno da ne odumiremo", zaključuje Pastrovicchio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećanje broje djece za 20 posto

Ovu mjeru Bale provodi više od desetljeća. Samo u zadnje dvije godine povećali su broj djece za 20 posto, a mještani su i više nego zadovoljni.

Valentina potvrđuje da su mjere super jer je sve skupo, od terena do gradnje. Marini je drago da mladi ne odlaze nego dolaze. "Na početku je bilo malo kritično, ali sad je više zainteresiranih nego parcela", ispričala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tko dođe, više ne odlazi. Predrag, koji je rođen u Balama, ove mjere pozdravlja. "To je jedna dobra priča u svoj toj priči tako da sam i zadovoljan. Ima dosta mladih, djece ima dosta", kaže.

"Za dvadeset godina jako velika razlika. Što je najbolje? Pa ne znam, čisto, lijepo, dobri ljudi i evo svaki dan u pet sati na kafiću. Ujutro se nađemo mi penzioneri", rekao je Baljanin Hamza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slične mjere krenuo je i Labin. Možda i ostatak Hrvatske prepozna dobar recept.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo