OPREZ!

OPASNOST VREBA I IZ SVJEŽEG PORILUKA: Inspekcija kod prodavača na jednoj zagrebačkoj tržnici utvrdila rizičnu količinu pesticida

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je potrošače o opozivu svježeg nezapakiranog poriluka kod kojeg je utvrđena povećana količina pesticida.

Po uzorkovanju tijekom provedbe službene kontrole sanitarne inspekcije, zaprimljen je nalaz povećane količine pesticida klorpirifos u količini od 1,35 mg/kg-ppm te isti nije prikladan za konzumaciju, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Uzorkovanje je provedeno 4. studenoga na zagrebačkoj tržnici Kvatrić, a proizvod je podrijetlom s OPG-a Suzana Novosel, Zagreb.

‘Po zaprimanju obavijesti o nesukladnom nalazu od 17. studenoga 2016. godine provodi se inspekcijski nadzor na spomenutoj tržnici od strane sanitarne inspekcije dok poljoprivredna inspekcija provodi inspekcijski nadzor na OPG-u s kojeg potječe nesukladan proizvod.

U skladu sa Zakonom o provedbi Uredbe (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla (NN 80/2013) utvrđena količina klorpirifosa u/na poriluku (1,35 ± 0,33 mg/kg) prelazi postavljenu EU MDK vrijednost od 0,01 mg/kg.

Na temelju provedene procjene rizika konzumacija poriluka s navedenim ostacima klorpirifosa predstavlja akutni rizik (kod kratkotrajnog unosa) za zdravlje ljudi’, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Povratak na Net.hr