KIBERNETIČKI NAPAD

OPASNI VIRUS KOJI HARA SVIJETOM DOŠAO I DO NAŠEG MUP-a: ‘Evidentirali smo određene smetnje u našem sustavu…’

Virus pod nazivom Wanna Decryptor, Wannacry ili Wcry izazvao je niz problema diljem svijeta, a stigao je i u Hrvatsku.

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u subotu upute kako se zaštititi od globalnog kibernetičkih napada, a naknadno su javili kako su i oni sami zamijetili ‘određene smetnje’ u svom sustavu, no napominju kako nema nikakve ugroze i da sve normalno funkcionira.

‘S obzirom na veliki interes medija o novoj vrsti računale ugroze koja se tijekom petka, 12. svibnja proširila diljem svijeta, kao i na području Republike Hrvatske pod nazivom Wanna Decryptor, Wannacry ili Wcry, te upita da li je Ministarstvo unutarnjih poslova i pojedine Policijske uprave na području Republike Hrvatske bilo izloženo navedenom samoreplicirajućem računalnom virusu, dajemo slijedeće priopćenje. Ministarstvo unutarnjih poslova tijekom jučerašnjeg dana evidentiralo je određene smetnje u internetskom sustavu, zbog čega su stručne službe unutar sustava reagirale i otklanjaju navedeno. Informacijski sustav Ministarstva unutarnjih poslova pritom nije bio ugrožen i normalno funkcionira’, stoji u priopćenju MUP-a.

Ranjivi sustavi

MUP RH navodi i popis sustava koji su podložni ovoj vrsti napada a to su: Microsoft Windows Vista SP2, Windows Server 2008 SP2 i R2 SP1, Windows 7, Windows 8.1, Windows RT 8.1, Windows Server 2012 i R2, Windows 10, Windows Server 2016.

OVDJE doznajte kako se zaštititi.

Povratak na Net.hr