IZ ZAGREBAČKOG PROČISTAČA

OPASNI MULJ ZAVRŠIO NA POLJIMA: Drniška tvrtka koja je sklopila posao vrijedan 50 mil. kuna ostala bez dozvole

Iako je tvrtka Girk Kalun iz Drniša potpisala ugovor s Gradom Zagrebom o spaljivanju zabrebačkog mulja, velik dio opasnog otpada završavao je na poljima Međimurske županije.

Firma je ugovorila 50 milijuna kuna vrijedan posao zbrinjavanja mulj sa zagrebačkog pročistača voda, no dozvolu za gospodarenje otpadom i njegovo spaljivanje, u koje je uključeno i spaljivanje mulja, tvrtka Girk Kaul je izgubila. Tu je informaciju za 24sata potvrdio gradonačelnik Drniša Josip Begonja (HDZ).

Girk Kalun i Carbo Split u listopadu su potpisali ugovor s Gradom Zagrebom o spaljivanju zagrebačkog mulja, no velik dio tog mulja završavao je na poljima Međimurske županije.

Izgubljena dozvola

Dozvolu su izgubili jer je Grad Drniš Upravnom sudu tužio Ministarstvo zaštite okoliša koje je prije dvije godine izdalo dozvolu koju je Visoki upravni sud sada poništio.

‘Dobili smo satisfakciju, Grad Drniš razvija ruralni turizam i pogon Kaluna je pet do šest kilometara od NP Krka i tu nema mjesta za opasni otpad i njegovo spaljivanje niti je prostornim planom i dokumentacijom bila predviđena takva djelatnost’, rekao je Begonja.

Neslužbeno se doznaje kako su inspektori zaštite okoliša navodno utvrdili da ni odlaganje mulja na polja u Međimurskoj županiji nije bilo u skladu s dozvoljenim, ali i da je sastav mulja koji se odlagao u skladu s pravilnikom koji dozvoljava njegovo odlaganje na poljoprivrednim površinama.

Ne zna se gdje će ići opasni otpad

Gdje će sada ići mulj sa zagrebačkog pročistaća nije jasno.

U Ministarstvu poljoprivrede najavili su revidiranje spornog pravilnika koji dozvoljava odlaganje mulja na polja.

‘Ne zanima nas gdje će oni s muljem. Iz ranije izdane dozvole jasno je da iza njegovog spaljivanja ostaje pepeo koji je opasni otpad. Ako se smije bacati na poljoprivredna polja, ima dovoljno polja po Slavoniji i Zagrebačkoj županiji, neka ga u Drniš ne dovoze’, izjavio je Begonja.

Povratak na Net.hr