KORONAVIRUS I ŠKOLE

ONLINE NASTAVA ODVIJAT ĆE SE DO KRAJA ŠKOLSKE GODINE? Ministrica Divjak: ‘Teoretski, to je moguće…’

Ministrica je ponovno pohvalila sustav pa opet navela da je Hrvatska jedna od rijetkih europskih država koja je uspjela online nastavu stvarno staviti u funkciju i to od prvog dana

Od ponedjeljka u Hrvatskoj je krenula online nastava za učenike osnovnih i srednjih škola pa je nastava organizirana preko interneta, ali i televizijskih kanala te tako školarci lekcije slušaju i na HRT 3 i na Sportskoj televiziji. Odmah prvi dan došlo je do kibernetičkog napada zbog čega je bio otežan rad sustava.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak danas je ispred Vlade kazala da je sustav u utorak stabilan, javlja N1. Poručila je da sada u Hrvatskoj postoji 40.000 online zbornica, što znači da s radom treba početi manje od 10 posto cijelog sustava. Bez obzira na to je li riječ o školama Istarske županije ili u cijeloj Hrvatskoj, djeca su danas normalno nastavila s online nastavom.

KAKO JE PROŠAO PRVI DAN ONLINE NASTAVE? Jedna srednjoškolka iz Pule priznaje:’‘Čudno je biti izoliran sam sa sobom…’

‘Za sada nastavnici mogu dolaziti u školu’

Ministrica je ponovno pohvalila sustav pa opet navela da je Hrvatska jedna od rijetkih europskih država koja je uspjela online nastavu stvarno staviti u funkciju i to od prvog dana.

Kako od učenika, tako i od učitelja, pozitivne reakcije stižu sa svih strana, otkriva Divjak. Što se tiče dolazaka nastavnika u školu, ministrica poručuje da za sada mogu dolaziti na pola radnog vremena.

“Naša uloga u sustavu jest da učenici dobiju kvalitetno obrazovanje. Tako dugo dok Stožer ne daje neke druge obavijesti, mi ovaj sustav možemo voziti takav kakav jest. Vjerojatno je da ćemo imati tu preraspodjelu radnog vremena da jedan dio radi od kuće, a jedan od škole. Još uvijek je procjena da je situacija takva da nastavnici mogu dolaziti dio radnog vremena u školu”, kazala je ministrica Divjak za N1.

HAKERI NAPALI SUSTAV ZA ONLINE NASTAVU: Ministrica žestoko: ‘To je idiotsko i devijantno ponašanje…’, evo što kaže policija

‘Teoretski je moguće da se online nastava odvija do kraja godine’

Na novinarsko pitanje o plaćama nastavnika, Divjak odgovara da je sam premijer rekao da plaće sada nisu ugrožene te da nema riječi o tome da bi se dogovoreni dodaci dokidali. Poručila je da o tome treba razgovarati i pričekati informacije jer “nagađanja nemaju puno smisla”.

Kada je riječ o hakerskim napadima, ministrica kaže da još nema konkretnih informacija o tome, no da će Ministarstvo biti obaviješteno o zaključcima istrage. Teoretski, kaže Divjak, moguće je da se nastava odvija online do kraja godine.

MINISTRICA OTKRILA DA NEĆE BITI PRODUŽIVANJA NASTAVE: ‘Sve je pod kontrolom, prioritet nam je državna matura’

Povratak na Net.hr