Ono što se inače smatra, nepotizmom, uhljebljivanje, pogodovanjem, na kraju i kaznenim djelom u Općini Karlobag su odlučili pretvoriti u demografsku mjeru. Naime, kako bi zadržali stanovnike, odlučili su otvoriti općinska poduzeća i krenuti u poduzetničke vode kao ugostitelji i poljoprivrednici. Beach bar, farmu s 90 krava te hostel i restoran u Baškim Oštarijama otvorila su dva općinska komunalna poduzeća.

"Imamo dva komunalna poduzeća i ukupno u tim poduzećima je zaposleno do 60 osoba. Mi smo, nažalost, najveći poslodavac u Općini Karlobag, jer prilike, osim u turističkoj sezoni, za domaće stanovništvo nema dovoljno da bi radili cijelu godinu", rekao je za RTL HDZ-ov zamjenik općinskog načelnika, Boris Smojver.

Poslovi ih zadržali u Karlobagu

Preko ljeta Karlobag broji i desetak tisuća žitelja, no zimi, kad svi turisti odu, ostane njih šestotinjak. Među njima je i suprug Ivane Delač Tomljenović, koja je i sama odlučila ostati u tom malenom mjestu stiješnjenom između Jadrana i obronaka Velebita nakon što je dobila posao u komunalnom poduzeću. "To je bilo presudno u tom trenutku da se doselim u Karlobag to što sam dobila radno mjesto na području Karlobaga i definitivno planiram i dalje ostati živjeti ovdje", rekla je Ivana Delač Tomljenović, koja radi u komunalnom poduzeću Vegium.

Posao u općinskom računovodstvu ostavio je i Ivu Šimatović u Karlobagu, a ona je odlučila uzvratiti zajednici pomaganjem u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu. "Ovo je malo mjesto i nedostaje mladih ljudi tako da i mi žene moramo malo pripomoći zajednici. Ovdje je život jednostavan, ugodan je, svi se znamo i uskačemo jedni drugima u pomoć. Tako da se osjećam sigurno u odnosu na neki veliki grad", rekla je.

Europski novac za očuvanje pomorske baštine

Općinski novac ulažu ciljano, a aktivni su i u povlačenju europskih sredstava. Gotovo tri i pol milijuna kuna dobit će za uređenje muzeja pomorstva na otvorenom i tematske ribarske šetnice, ujedno rekreacijske staze. Trenutno imaju raspisanih pet natječaja. "To su projekti koji se tiču ulaganja u ribarsku i pomorsku baštinu ovog područja, mobilne ribarnice, radionice za servis ribarskih plovila, ekološke akcije čišćenje mora i priobalja", opisala je Jelena Tomljenović iz tvrtke LAGUR Tramontana.