IZBORNE NEPRAVILNOSTI

BIRAČKI ODBORI ‘NAJSLABIJA KARIKA’: ‘Glasovali, a uopće se nisu pojavili na biračkom mjestu’

Iz Gong-a su u nedjelju izvijestili kako lokalni izbori do 11 sati prolaze s manjim brojem nepravilnosti, a dodaju i kako “slabu kariku”, prema neanonimnim dojavama građana, predstavljaju pojedini birački odbori.

GLASALI SVI ČELNICI I SVI POZIVAJU NA BIRALIŠTA: ‘Glasanje je najtiši, a zapravo najmoćniji instrument demokracije’

Najbrojnije prijave odnose se i na kršenje izborne šutnje od strane stranačkih i nezavisnih kandidata i to uglavnom na društvenim mrežama (Bjelovar, Zagreb), slanjem SMS-ova (Varaždin) i postavljanjem plakata (Split, Zagreb, Marina), stoji u priopćenju.

Iz županijskog povjerenstva u Dubrovniku javili su da su zaprimili prijavu jednog kandidatat na području Stona da su glasovale dvije osobe koje se uopće nisu pojavile na biračkom mjestu. Županijsko izborno povjerenstvo provest će izvide na temelju te prijave, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

‘Nedopuštenih metoda pritiska na birače’

Gong je stoga pozvao kandidate da se suzdrže od nedopuštenih metoda pritiska na birače te promidžbenih aktivnosti, uključujući i promidžbu na društvenim mrežama, danas do 19 sati do kada traje izborna šutnja. Napominju i da se od medija i novinara se očekuje poštivanje visokih profesionalnih standarda prilikom izvještavanja.

“Ponovno zabrinjava nedovoljna educiranost i neprofesionalnost pojedinih biračkih odbora (Zagreb, Split) koji biračima uručuju samo neke glasačke listiće iako moraju biraču ponuditi listiće za sve razine vlasti (najmanje četiri). Pojedini birački odbori i na ovim izborima predstavljaju ‘slabu kariku’ izbora za što su suodgovorna i izborna povjerenstva koja su bila dužna educirati biračke odbore”, istaknuli su iz Gonga.

URNEBESNIJE OD FAMOZNOG ‘PRŠUTINGA’: Kerum nije glasao za sebe, a kad vidite zašto, past će vam mrak na oči

Gong je u priopćenju apelirao na biračke odbore da poštuju izborni proces te da daju točne upute biračima o načinu glasanja kako bi tajnim glasanjem mogli izabrati svoje predstavnike i čelnike izvršne vlasti na svim razinama. Birački odbori moraju se strogo držati propisa, procedura i uputa Državnog izbornog povjerenstva te se ne smiju upuštati u kaznena djela poput, primjerice, glasanja umjesto drugih osoba, napominju.

Iz Gonga birače podsjećaju da svoje biračko mjesto mogu provjeriti u Registru birača. Ukoliko im je istekla osobna iskaznica mogu glasati uz potvrdu koju mogu dobiti u najbližem uredu za opću upravu. Ponavljaju i da osobe lišene poslovne sposobnosti također imaju biračko pravo o čemu njihovi skrbnici ili okolina ponekad nije dovoljno informirana.

Gong apelira i na poslodavce

Gong posebno ističe da  fotografiranje bilo svog, bilo tuđeg glasačkog listića nije u skladu s pravilima izbornog postupka jer može ugroziti tajnost glasanja i može biti podloga za kupovinu glasova što je kazneno djelo.

Također, apelira na poslodavce da svojim zaposlenicima omoguće glasanje.

Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila dip@izbori.hr kao i nadležnim izbornim povjerenstvima.

Povratak na Net.hr