NOVA UREDBA

ONI KOJI NE BUDU ODVAJALI OTPAD PLAĆAT ĆE MASNE KAZNE OD 3000 KUNA: Evo kada se uvode nove kante

Od početka veljače sljedeće godine sve jedinice lokalne samouprave morat će uvesti kante za odvojeno prikupljanje otpada. Primjenom ove uredbe otpad se veže uz volumen, a predviđene su i novčane kazne za građane koji ne odvajaju smeće.

U HTV-ovoj emisiji Otvoreno o toj su uredbi raspravljali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, bivši ministar zaštite okoliš ai prirode Slaven Dobrović, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić te predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Branka Genzić-Horvat.

‘Zagreb sada odvaja trideset tri posto otpada, a uz uvođenje još spremnika, mi ćemo u potrebnim rokovima bez problema doći na pedeset posto’, rekla je Mirka Jozić.

Zagrepčanima koji ne budu odvajali otpa prijete kazne u iznosu od tri tisuće kuna. No, Jozić ističe kako se nada da se ne očekuje da policajci čuvaju spremnike za otpad. Obećaje kako će inspekcije vršiti komunalni redari, a kazni neće biti sve dok se ne utvrdi tko nije razdvojio otpad.

‘Mi smo trenutno u fazi natječaja koji kontinuirano traje- izgradanja reciklažnih dvorišta i sortirnica- čitav niz komponenti sustava treba se odraditi u narednom razdoblju’, naglasio je ministar Ćorić.

Cilj je da sve smeće bude reciklirano, rekao je Dobrović.

Predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik, Branka Genzić-Horvat, smatra kako način gospodarenja otpadom u Zagrebu nije dobar.

‘Takav centar je pri dnu sustava kakav je potreban za gospodarenje otpadom’, smatra Genzić-Horvat.

Povratak na Net.hr