ŽELI NAS NA CRVENOJ LISTI, A ODMARA NA KRKU; / Što kažu slovenski turisti? 'Političari žele jedna pravila za sebe, a druga za ostale'

Ključ svega je zdrav razum i samodisciplina svakog od nas.

15.8.2020.
11:34
Goran Kovacic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Veliku buru u hrvatskoj i slovenskoj javnosti podigle su riječi glasnogovornika slovenske Vlade Jelka Kacina koji je rekao da bi se Hrvatska mogla naći na slovenskoj tzv. crvenoj listi koja se u Sloveniji uvodi za zemlje u kojima je opažen značajan rast broja zaraženih. Stavljanje u tu kategoriju značilo bi da svatko tko iz Hrvatske ulazi u Sloveniju mora u karantenu na 14 dana, što je još stroži režim od onog koji predviđa Italija (negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati) koja nas je već uvrstila na crvenu listu.

Zanimljivo, Kacin već godinama ljetuje u svojoj kući u mjestu Klimno na otoku Krku. Štoviše, Kacin se nakon izjave u kojoj je upozorio na porast novozaraženih u Hrvatskoj, već u četvrtak navečer vratio na Krk, očito ni najmanje ne strahujući od »hrvatske korone«.

Novi list je porazgovarao s tamošnjim slovenskim turistima i pitao ih što misle o Kacinovim izjavama.

Slovenski vikendaši: Bolje bi mu bilo da nije ništa rekao

"To je tako tipično, političarski… Uvijek su sami sebi na prvom mjestu i skloni jedna pravila postavljati sebi, a druga svima ostalima", kazao je za Novi list jedan njegov sunarodnjak, ali i ljetni sumještanin u krčkom mjestu Klimno.

Druga Kacinova sunarodnjakinja koja je, kao i svi s kojima je Novi list o toj temi Klimnu na »dobrinjskoj rivijeri« razgovarao, željela ostati anonimna, misli da Kacin ipak nije toliki licemjer te da su njegove riječi, o kojima se danas očito priča i u Hrvatskoj, ali i Sloveniji, one koje je izgovorio ili pak morao izgovoriti kao glasnogovornik Vlade, a ne i kao čovjek koji u ovom mjestu ljeti bezbrižno uživa, isto onako kao što uživaju i svi ostali.

"Svi Slovenci s kojima sam razgovarao, a razgovarao sam s mnogima danas o toj temi, odmahuju rukom i govore da bi Kacinu bilo bolje da po pitanju crvenih listi i postrožavanja pravila za prelaženje granica, odnosno ulazaka u Sloveniju ništa nije rekao", kaže jedan od mještana Klimna u kojem, posebice u vikendaškim redovima, odavna dominiraju upravo Slovenci.

Slovenska vikendašica koja u ljetnom periodu već godinama odsjeda u svojom stanu za odmor u jednoj od brojnih ondje podignutih višestambenih građevina, napomenula je i da ne shvaća što bi se i kako bilo kakavim postroženjem graničnih mjera sad uopće moglo i trebalo postići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ključ svega je zdrav razum i samodisciplina svakog od nas. Ako paziš, ne guraš se u gužve, niti posjećuješ mjesta gdje je prevelika koncentracija ljudi, sve je OK, i u Sloveniji, i u Hrvatskoj, pa i na Islandu. Ako se pak ponašaš neodgovorno, onda je također svejedno jesi li u Ljubljani, u Zagrebu ili na Krku", zaključila je sugovornica Novog lista napomenuvši da se, osobno, za sad još uvijek ne obazire na medijska spominjanja »novih graničnih pravila« koja bi, navodno, uskoro mogla uslijediti, te da zbog njih ne misli skratiti svoj boravak na moru.

Kacin s Krka poručuje Hrvatskoj: 'Brojke koje vi objavljujete jednostavno nisu prave'

Podsjetimo, RTL je razgovarao s Kacinom pred njegovom vilom na Krku, gdje je jučer stigao, kako kaže, spakirati se i pripremiti kuću za zimovanje.

Kacin tvrdi da brojke koje Hrvatska objavljuje nisu prave te je objasnio što Slovenija namjerava poduzeti u vezi s tim.

“Sve zavisi od hrvatskih vlasti. Koliko ja pratim hrvatske medije, sve je više ljudi koji su pozitivni u Zagrebu dolazi s obale. Neodgovorno je da su otvoreni noćni klubovi, mi imamo sve više i više uvezenih slučajeva u zadnjim danima i mi moramo biti odgovorni prema našim građanima i prije svega prema djeci koja odlaze u školu”, kaže.

Dodao je da će zbog toga slovenska Vlada na prijedlog njihovog stručnog tima, koji priprema određene mjere, o tome razmatrati idućeg tjedna.

“Rezultati koje ćemo imati u utorak će biti lakmusov papir, što ćemo napraviti, kako ćemo reagirati i ja očekujem da će i vaši odgovorni u toku dana najaviti neke mjere. Sve što izvozite zapravo pripada vama i brojke koje vi objavljujete jednostavno nisu prave jer treba dodati ono što mi sljedećeg dana dobijemo na našim testovima, na ljudima koji su došli iz Hrvatske”, uvjeren je Kacin koji je, kako kaže došao na Krk da se spremi i pripremi kuću za zimovanje.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali