VJETAR NOSIO KROVOVE

NEVRIJEME U SLAVONIJI: U Slavonskom Brodu komad krova ozlijedio ženu, u životnoj je opasnosti

Nevrijeme je popodne zahvatilo više dijelova Hrvatske, a najsnažnije je bilo na istoku zemlje

Olujno nevrijeme koje je jučer zahvatilo zapadne i središnje krajeve Hrvatske danas se “preselilo” i na istok zemlje. Najviše štete za sobom je ostavilo u Slavonskom Brodu i Našicama.

Mjerna postaja Državnoga hidrometeorološkog zavoda u Slavonskome Brodu izmjerila je udare vjetra od 50 kilometara na sat koji je oštetio krovišta na nekoliko desetaka objekata i rušio stabla, a na nekim je područjima bilo i višesatnog zastoja u isporuci električne energije.

Ozlijeđena žena u životnoj opasnosti

“Jednu ženu ozlijedili su dijelovi krovišta koje je vjetar nosio. Žena je zbrinuta u slavonskobrodskoj bolnici i ima ozljede opasne za život”, rekla je glasnogovornica brodsko-posavske Policijske uprave Kata Nujić.

Na području Slavonskog Broda tijekom nevremena buknuo je i požar na obiteljskoj kući. U Čaglinu je nevrijeme odnijelo krovište na osnovnoj školi obnovljenoj prije dvije godine, a vodena bujica slila se u podrume obiteljskih kuća. Velike su štete i na području Požeško-slavonske županije, u pleterničkom kraju i na području općine Čaglina.

Područje pogođeno nevremenom obišao je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

“Na svu sreću, nema ozlijeđenih osoba. Materijalna je šteta velika. Podigli smo sve službe i pomažemo u sanaciji šteta. Sada je prioritet zaštititi imovinu jer se očekuju nove oborine”, rekao je Tomašević i dodao da će na inicijativu jedinica lokalne samouprave na pogođenom području biti proglašena elementarna nepogoda.

STIGLO NOVO OLUJNO NEVRIJEME: U Istri silovit vjetar rušio stabla, a munje parale nebo; u Dugoj Resi nevrijeme odnijelo krov vijećnice

Stabla pala na vozila kod našičke bolnice

Danas oko 14:30 sati u našičkom kraju dogodilo se orkansko nevrijeme koje je nažalost prouzročilo velike štete, javljaju TV Našice uz napomenu da će se “o ovome danu, nažalost, još dugo pričati”. .

posljedice olujnog nevremena u Našicama (foto: TV Našice)

Iako je bilo najavljeno da će biti pljuskova i grmljavine ovo nije nitko očekivao. Nažalost, stradali su krovovi kuća, automobili, znakovi uz cestu, drveće… Vatrogasci su odmah izašli na teren, ali za uklanjanje i raščišćavanje polomljenih i srušenih stabala trebat će dosta vremena.

posljedice olujnog nevremena u Našicama (foto: TV Našice)

Pored Opće bolnice u Našicama vjetar je srušio nekoliko borova koji su pali i oštetili četiri automobila. Srećom, u vozilima nije bilo nikoga. Doznaje se i da u dijelovima Našica nema električne energije.

posljedice olujnog nevremena u Našicama (foto: TV Našice)

Gradonačelnik Miletić: ‘Našice takvo nešto ne pamte’

U utorak poslije podne područje Našica pogodilo je olujno nevrijeme koja je prouzročilo velike štete. Gradonačelnik Našica Josip Miletić izjavio je kako Našice „takvo nešto ne pamte“.

“Imamo velike štete na javnim i privatnim objektima, stradali su krovovi, od siline vjetra popadala su brojna stabla i oštećeno je puno automobila. Sve relevantne službe su odmah izašle na teren – vatrogasci, djelatnici komunalnog poduzeća i djelatnici vodovoda, i odmah krenuli u sanaciju”, rekao je gradonačelnik Miletić.

Bilo je i tuče, štete su jako velike, vidjet ćemo što će pokazati procjena, dodao je.

David Ferčec, pomoćnik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Našice, rekao je da su zaprimili sedamdesetak poziva za intervenciju i krenuli u otklanjanje posljedica nevremena.

„Dobili si smo brojne dojave o štetama na krovovima, bujičnim poplavama, stradali su i neki električni vodovi, a na pojedine prometnice popadala su stabla. Ekipe su na terenu i rade na saniranju šteta“, rekao je Ferčec.

I sutra se nastavlja nestabilno vrijeme

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), u unutrašnjosti će do kraja dana biti oblačno s kišom i pljuskovima te lokalno obilnom oborinom. Na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo sa sunčanim razdobljima, ali i dalje nestabilno uz pljuskove s grmljavinom koji pritom mogu lokalno biti izraženiji. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima.

DRAMATIČAN PRIZOR IZ DUGE RESE: Vozač za dlaku izbjegao krov koji je srušio olujni vjetar, mogao je poginuti

Sutra će, prema prognozi DHMZ-a, vrijeme i dalje biti nestabilno i slično današnjem i jučerašnjem. U unutrašnjosti oblačno s kišom i pljuskovima te lokalno obilnom oborinom. Na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo sa sunčanim razdobljima, ali i dalje nestabilno uz pljuskove s grmljavinom koji pritom mogu lokalno biti izraženiji. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a na krajnjem jugu još u prvom dijelu dana jugo. Najniža temperatura zraka od 13 do 18, na Jadranu od 17 do 22. Najviša između 18 i 23, a na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije 25 i 28 °C.

VRIJEME I DALJE DIVLJA: Vakula najavio zahladnjenje, još oluja, pijavice, u nekim dijelovima i tuču – ali barem znamo kad se vraća ljeto

Povratak na Net.hr