banner

IZRAŽENI GRADIJENTI TLAKA

OLUJNI VJETAR ZATVORIO BROJNE CESTE I ZAUSTAVIO BRODOVE: Negdje ima i snijega; Evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

Vikend nam donosi stabilnije, sunčanije i hladnije vrijeme

U polju anticiklone će danas u cijeloj zemlji biti vedrije, a kako će i dalje biti izraženi gradijenti tlaka do kraja dana ostaje vjetrovito. Subota će u gotovo cijeloj zemlji protjecati u većinom sunčanom vremenu.

Prijepodne će jedino u gorju biti oblačnije, rijetko uz još malo oborina, a više oblaka će biti i na krajnjem jugu. U unutrašnjosti umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu umjerena i jaka bura, na udare olujna, podno Velebita i Biokova i orkanska. Jutarnja temperatura u kopnenim predjelima između -3 i 2, uz obalu od 5 do 10 stupnjeva.

U središnjim i sjeverozapadnim predjelima unutrašnjosti će i poslijepodne prevladavati sunčano. Puhat će većinom umjeren, u gorju na udare i jak sjeveroistočnjak, prema kraju dana u slabljenju. Temperatura do najviše 6 stupnjeva pa će i tijekom dana biti hladno. Vrlo slično u Slavoniji i Baranji – pretežno sunčano uz slabljenje vjetra prema večeri. Temperatura i na istoku zemlje oko 6 stupnjeva.

Olujna bura podno Biokova

U Dalmaciji sunčano, ali i dalje vjetrovito – do večeri će puhati umjerena i jaka bura, s olujnim, podno Biokova i orkanskim udarima. Bura će krajem dana slabjeti. Temperatura između 8 i 13 stupnjeva tako da će i ovdje uz buru biti osjetno hladnije.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, u gorju uz povremenu umjerenu naoblaku. Puhat će umjeren, na udare i jak sjeveroistočnjak, a uz obalu jaka, na udare olujna i orkanska bura. I ovdje će vjetar prema kraju subote slabjeti. Temperatura u gorju ispod 5 stupnjeva, a na Jadranu ispod 10.

Idućih dana na kopnu i moru

Idućih dana ostaje stabilno pa će na kopnu od nedjelje magla biti sve češća, u novom tjednu i dugotrajna, ponegdje i cjelodnevna. U ponedjeljak će rijetko gdje pasti vrlo malo kiše. Vjetar slab, a temperatura u nedjelju još niža, osobito jutarnja kada će uz minuse biti i mraza. U novom tjednu tek blagi porast temperature uz koji će biti samo malo manje hladno.

Na Jadranu u nedjelju pretežno sunčano, bura će uglavnom oslabjeti jedino će još prijepodne biti ponekog olujnog udara. Kraj tjedna će i uz obalu biti hladan, a onda u novom tjednu malo toplije. U ponedjeljak će na sjevernom dijelu biti oblačnije, rijetko uz vrlo malo kiše, a utorak će prolazne povećane naoblake biti i u Dalmaciji.

Vikend nam donosi stabilnije, sunčanije i hladnije vrijeme. Još u subotu na Jadranu umjerena i jaka, na udare olujna i orkanska bura.

Prognoza DHMZ-a

Bit će vjetrovito, u većini krajeva pretežno sunčano i prohladno. Umjerene, ponegdje i povećane naoblake još u prvom dijelu dana bit će u gorju te na istoku i jugu, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za subotu.

Puhat će umjeren i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar, u gorju na udare još i olujan. Na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim, mjestimice i orkanskim udarima, krajem dana malo će oslabiti. Najviša temperatura od 2 do 7, na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije između 8 i 13 stupnjeva Celzijusovih.

Vjetar zatvorio pojedine ceste i brodske linije

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene su pojedine ceste prema moru i brodske linije, izvijestio je u subotu ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Zatvorene su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Karina); autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvora Delnice i čvora Kikovica; Jadranska magistrala  između Senja i Svete Marije Magdalene; DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; Paški most i most dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku.

Samo za osobna vozila otvorene su: Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja; lokalna cesta LC58107 Križišće-Kraljevica.
Na državnoj cesti DC1 između Vaganca i Ondića zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog, dionici DC1 brze ceste Klis Grlo-rotor Bilice i autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika zabrana je još za dostavna i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom (I. i II. skupina).

Na Krčkom most zabrana je prometa za I. skupinu vozila: motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom.

Vozi se po mjestimice mokrim te vlažnim i skliskim kolnicima. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog snijega na kolniku zimski su uvjeti na dionici državne ceste DC218 Donji Lapac-Bjelopolje. Promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su: za splitsko okružje – katamaranske linije Ubli-Vela Luka-Hvar-Split; Jelsa-Bol-Split,Vis-Split, Korčula-Hvar-Split, trajektne linije Ubli-Vela Luka -Split, Sumartin – Makarska, Sućuraj – Drvenik, a na trajektnoj liniji 606 6 trajekt plovi bez pristajanja u Drveniku Malom.

Na riječkom okružju u prekidu je brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak i katamaranske linije Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka i trajektne linije Lopar – Valbiska, Prizna- Žigljen, Porozina – Brestova i Stinica-Mišnjak.

U zadarskom okružje u prekidu su katamaranska linija 9403 Ist – Zapuntel – Brgulje – Molat – Zadar bez pristajanja u luci Zapuntel. Zbog loših vremenskih uvjeta neće ploviti brzobrodska linija 9141 Pula-Zadar. U nedjelju će ploviti na liniji Pula-Zadar-Pula. Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu.

 

Povratak na Net.hr