NASTRADALE KUĆE I POLJA

OLUJNI VJETAR, JAKA KIŠA I TUČA: Slavonci zbrajaju štetu nakon jakog nevremena, proglasit će elementarnu nepogodu?

Olujno nevrijeme i tuča poharali su u srijedu Požeštinu i Orahovicu, a šteta koju su uzrokovali bit će u milijunskim iznosima. Tamošnji žitelji ostali su bez krova nad glavom, stabla su im uništila automobile, gospodarske objekte…

NEVRIJEME U SLAVONIJI: ‘Štete su ogromne, vjetar je čupao drveće i nosio krovove’

Sjeveroistočni dio Požeštine pogodilo je u srijedu poslijepodne veliko nevrijeme praćeno olujnim vjetrom, jakom kišom i tučom. Vjetar je rušio stabla koja su popadala preko prometnica te odnijela ili oštetila krovove stambenih i gospodarskih objekata, piše 034portal navodeći kako je dio Požeštine i samog grada ostao bez struje pa su na teren izašle i HEP-ove ekipe.

Pune ruke posla imali su i vatrogasci, ali i djelatnici Hrvatskih cesta te županijske uprave za ceste koji su sklanjali stabla s lokalnih cesta Jakšić-Trapari i Lakušija-Rajsavac te državne ceste D 38 kojima se nije moglo prometovati. U pomoć su zvali i građani čiji su podrumi i prizemlja bili puni vode.

Grom udario u kuću na lipičkom području

Kratkotrajno grmljavinsko nevrijeme oko pola noći zahvatilo je područje Pakraca i Lipika, a grom je udario i u jednu kuću u Šeovici. Srećom, bez žrtava, piše 034portal.

“Došlo nevrijeme u minuti i isipalo sa svih strana. Voda nadrla u kuću, a krov letio na sve strane. Lupalo je, strava. Kći i ja smo bile same, nismo nigdje htjele izlaziti dok nije prestalo”, opisuje jedna žena.

Dan nakon tragedije župan požeško-slavonski Alojz Tomašević izjavio je kako su sve ekipe još na terenu kako bi otklonile probleme koji su nastali. “Štete se još zbrajaju, ali siguran sam kako će one biti višemilijunskog iznosa. Već sada sve ide u smjeru proglašenja elementarne nepogode”, rekao je Tomašević za Hinu.

O orahovačkom parku srušeno 300 stabala

Nevrijeme se kasnije premjestilo na područje Orahovice gdje je zbog rušenja stabala “stradalo” 15-ak automobila, piše HRT. U parku u središtu grada srušeno je gotovo svako drugo stablo, njih oko 300.

Jaka kiša donosila je kamenje na prometnice, a neke su i oštećene uslijed bujica. Dio grada je bez struje, kao i neka okolna mjesta. Vjetar je krov odnio s triju kuća. Šteta je milijunska, no na oba područja procjenjivat će se tek sljedećih dana.

“Jedna od najstarijih osoba s kojom sam pričao ne sjeća se ovakvog nevremena. Led je učinio jako malo, ali strahovitu štetu je nanijela voda. Orahovica nakon ovog više neće nikad biti što je bila”, kazao je gradonačelnik Orahovice Josip Nemec.

Povratak na Net.hr