Okrutan biznis koji uništava ljudske živote uzeo maha i u Hrvatskoj

Sve češće svjedoci smo potresnih priča o žrtvama trgovanja ljudima. Uglavnom, mladih žena čija potraga za poslom i boljim sutra – završava okrutno.

Na taj problem, koji je rastući i u Hrvatskoj, upozorava se u povodu Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima, piše Dnevnik.hr.

‘Sad se mogu sjetiti jedne mlade žene koja je bila prisiljena na brak, i u tom braku, ju je taj njen takozvani suprug prodavao za novac. I ona je ostala trudna, nije niti znala tko je otac djetetu’, prisjeća se Sanja Pupačić iz službe za zaštitu imigranata Crvenog križa.
Srećom, ova žena uspjela je pobjeći od svog otmičara. Bila je namamljena boljim životom, a završilo je upravo suprotno.

Žrtve mlađe žene i djeca

‘Tamo zapravo nema tog obećanog posla, ili je obećani posao sasvim drugačiji’, kaže Sandra Veber iz MUP-a.
Žrtve trgovanja ljudima uglavnom su mlađe žene i djeca. Policija je u posljednjih 12 godina zabilježila 173 slučaja, a ta brojka je u porastu.
‘Sve više postajemo zemlja porijekla i zemlja odredišta gdje se odvija eksploatacija žrtava’, kaže Veber.
Osobama se trguje u zemlje zapadne Europe, a neke nikada ni ne izađu iz Hrvatske.

Vrlo unosan posao

‘Jedan vrlo unosan posao. Žrtve dolaze prvenstveno iz disfunkcionalnih obitelji. I onda se ili strpaju u kombije, kamione, i vode na određene lokacije’, kaže Branko Sočanac iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.
U manjem broju žrtve su i muškarci. Dva Rumunja nedavno su pobjegla sa Svilaje, gdje su ih tri muškarca tjerala da im čuvaju stoku.
Trgovanje ljudima biznis je vrijedan 32 milijarde dolara na godinu. Unosnije je jedino trgovati drogom i oružjem.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/raste-trgovanje-ljudima-u-hrvatskoj-unosnije-je-jedino-trgovati-drogom-i-oruzjem—357053.html

Povratak na Net.hr