Zbog crtice u prezimenu ostala bez alimentacije!?

Kad joj je zadnji zahtjev propao zbog pišljive crtice, samohranoj majci dvoje djece pukao je film. Ona, naime, već godinama na može ovršiti bivšeg supruga zbog alimentacije koja pripada njenoj djeci. S druge strane, sama je ovršena bez po’ muke.

Zašto ovrhe nisu ravnomjerno učinkovite? Kako je jedna samohrana majka objasnila u svom obraćanju Vladi, samo tri mjeseca nakon što je zatvorila obrt, pronašli je ovrhovoditelji i zaplijenili joj sredstva koja je ostala dužna – ne pitajući kako će ona prehraniti djecu. S druge strane…

“ZAŠTO O ZAŠTO ne mogu i ja doći do svojih prava?”, upitala je Vladu na njezin Facebook stranicama. Njezin bivši, naime, “po starom receptu – spori sudovi, on izgubi posao, promjeni spis, idemo ispočetka” već godinama ne plaća alimentaciju, a ona je ovršena bez problema i nitko je ne pita kako će prehraniti djecu.

Zadnji puta joj je zahtjev za ovrhu propao zbog – crtice!

Zvala je, naime, u FINA-u i ondje joj je rečeno da su dobili njezin dopis od 16. listopada, no da je on označen kao nepodoban!

‘Što to znači!? Da se ja nikad nisam zapravo ni udala i da moja djeca nemaju oca!?’

“Kao što?”, pitala je službenicu. Ispostavilo se da se ime ovršenika i OIB ne poklapaju. Naime, njezin muž ima dva imena i u svim dokumentima ona se pišu bez crtice. Našla je samo ovogodišnju poreznu karticu koja je slučajno došla na njenu adresu, iako se razvela od bivšeg prije sedam godina.

“Ondje mu ime piše sa crticom i to je jedina razlika. Službenica u FINA-i mi kaže da je to moguće (objašnjenje), jer oni su jako rigorozni. Što to znači!? Da se ja nikad nisam zapravo ni udala i da moja djeca nemaju oca!? Ni na jednom dokumentu ne piše crtica!”, navodi uzrujana građanka.

Kako je FINA zbog spomenute “proklete crtice” vratila dokumente na sud, samohrana si je majka predvidjela da je čeka nova tura obilazaka sudova, izostanaka s posla, moljakanje šefova za razumijevanje i plaćanja odvjetnika koji će pisati ispravak.

“I ne, nemojte mi nuditi pro bono odvjetnike koje nudi država, jer oni su me do sada samo još više usosili”, preduhitrila je Vladu u mogućem odgovoru.

Ne čitate!

No, PR-ovci zaduženi za Facebook stranice Vlade to, izgleda, nisu dovoljno pozorno pročitali.

“Iz trenutne pozicije Vlada kao takva ne može direktno pomoći tvojemu problemu jer za to postoje službenici i financijske agencije međutim kvalitetno napisanim zakonima, uredbama i pravilnicima možemo stvoriti učinkoviti sustav. To činimo. Nažalost, državna uprava je spora i troma, radimo na tome da se sve ubrza kako bi rezultati bili što prije vidljivi. Možemo vas uputiti i na besplatnu pravnu pomoć: http://www.hok-cba.hr/Default.aspx?sec=169”, navela je Vlada.

“NE ČITATE. Ja sam napisala, znajući unaprijed da ćete mi nuditi besplatnu pravnu pomoć da me vaša besplatna pravna pomoć samo još više uvalila u sr*nja”, odvratila im je, ali bez uspjeha. Više nisu odgovarali.

Povratak na Net.hr