SLUČAJ 'SPICE'

PRESUDA ZA 400 MILIJUNA KUNA TEŠKU AFERU: Polančec i ostali oslobođeni krivnje za pokušaj kupnje Podravke njenim novcem!

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec i sedmorica njegovih suokrivljenika danas su na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođeni optužbe da su novcem Podravke pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom te da su je pritom oštetili za gotovo 400 milijuna kuna, a četvorica optuženih proglašeni su krivima da su Podravku oštetili dajući 65 milijuna kuna zajma splitskoj tvrtki SMS.

Sudac Siniša Pleše presudu u jednom od najkompleksnijih postupaka u povijesti hrvatskog pravosuđa počeo je čitati u 9.30 sati, a zbog duljine tzv. činjeničnog opisa svi nazočni u sudnici, suprotno ustaljenoj praksi, mogu sjediti tijekom izricanja presude.

Prema ranijim najavama, čitanje činjeničnog opisa moglo bi potrajati do dva sata, a još toliko trebalo bi trajati i usmeno obrazloženje.

Četvorica osuđena za zajam SMS-u

Uz Polančeca i bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, USKOK je u tzv. aferi Spice teretio vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića.

Za zajam SMS-u kojima je Podravka oštećena za 65 milijuna kuna nepravomoćno su osuđeni Marinac, na dvije godine zatvora, Šestak i Pavlović na 10, odnosno devet mjeseci koje mogu zamijeniti društveno korisnim radom, a Mladinić na šest mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine.

Marinac, osim toga, postane li presuda pravomoćna Podravci mora vratiti 65 milijuna kuna, a ostala trojica nešto više od 10 milijuna kuna.

Obranu iznosio 32 dana

USKOK je u optužnici isticao da su Polančec i ostali navodno planirali preuzeti dionice Podravke u nekoliko koraka, od kojih je svaki bio pomno razrađen i opisan, dok obrana s druge strane tvrdi da je riječ o neutemeljenim konstrukcijama jer su optuženici zapravo branili koprivničku tvrtku.

Suđenje je trajalo od lipnja 2011. U pet godina postupka održano je oko 300 rasprava i ispitano više od 130 svjedoka, a sudski spis imao je više od 50 tisuća stranica. Na suđenju je zabilježen i rekord u iznošenju obrana. Tako je, na primjer, Šestak svoju obranu iznosio čak 32 dana, a Polančec deset.

Obrana tvrdi da je bila riječ o sprječavanju neprijateljskog preuzimanja

Obrana je u završnim govorima redom negirala krivnju te ukazivala da nikakvog pokušaja preuzimanja Podravke njenim vlastitim novcem nije bilo. U pitanju je bila, isticali su, tek zaštita tvrtke od neprijateljskog preuzimanja pokušanog 2006. godine.

Zato je novac preko tvrtke SMS prebačen Fima grupi kako bi se kupile dionice i spriječilo preuzimanje.

No, USKOK smatra da nikakvog preuzimanja nije bilo nego je Polančec zajedno s Darkom Marincem, tadašnjim predsjednikom Nadzornog odbora Podravke, i još nekoliko menadžera pokušao preuzeti vlasništvo nad tvrtkom.

“Lažni svjedoci”

Obrana je bila uvjerena u oslobađajuću presudu jer se krivnja bivših menadžera, istaknuli su, ne može dokazati isključivo na iskazima dvojice svjedoka – Miroslava Vitkovića i Zdravka Dimača. Oni su, prema mišljenju odvjetnika Ante Nobila, koji brani Polančeca, ionako dokazali da su “lažni svjedoci”.

Polančec je u završnici policijske uskočke operacije Spice uhićen 30. ožujka 2010. godine. Na slobodu je pušten potkraj srpnja. U međuvremenu je odslužio i kaznu zbog plaćanja pola milijuna kuna, prema sudskoj presudi, nepotrebne studije o konvalidaciji mirovina.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr