PUNA USTA HVALE

POTVRĐENO: HRT ĆE DOBITI NOVOG ŠEFA! U Saboru ga nahvalili i lijevi i desni: ‘On je najbolji čovjek za to!’

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije dao je danas jednoglasnu potporu Blagi Markoti za vršitelja dužnosti Glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Svoj prijedlog Odbor će proslijediti Hrvatskom saboru koji će donijeti konačnu odluku, no s obzirom na pohvale koje su danas o Markoti izrekli i vladajući i oporba, za očekivati je da će Sabor slijediti primjer Odbora.

Markota, rukovoditelj Arhive i programskog gradiva HRT-a, godinama radi na javnom servisu gdje je obavljao niz rukovodećih poslova, pa je tako bio ravnatelj Hrvatske televizije, savjetnik Glavnog ravnatelja kuće, voditelj Marketinga…

Potpora SDP-a

Prijedlog da Markota bude vršitelj dužnosti je dobar, dugo je na HRT-u, obavljao je niz odgovornih poslova na koje nikada nije bilo ozbiljnih prigovora, kazali su SDP-ovi Bojan Glavašević i Nenad Stazić.

Markota za sada ima SDP-ovu potporu, no pratit ćemo kako će raditi i hoće li se u šest mjeseci na natječaju izabrati novi glavni ravnatelj HRT-a, istaknuo je Stazić.

Glavašević je rekao kako se  nada da će se Markota, unatoč privremenosti svog mandata, “bespridržajno” uhvatiti u koštac sa nizom problema na HRT-u.

Što prije raspisati natječaj

Riječi hvale za Markotu su imali i HDZ-ovi Andro Krstulović Opara i Andrija Mikulić koji kaže da se radi o “apsolutno najboljem prijedlogu za v. d. Glavnog ravnatelja ovog trenutka”.

I HDZ-ovi zastupnici poručuju da čim prije treba raspisati natječaj za glavnog ravnatelja javnog servisa, jer kako ističe predsjednik Odbora Jasen Mesić (HDZ), na HRT-u od 1. listopada, kada je istekao produljeni mandat bivšem v. d. -u Siniši Kovačiću ,traje “nerazjašnjeni interregnum”.

PROCURILO IME NOVOG ŠEFA HRT-a: Kovačića će naslijediti Blago Markota?

Saborski Odbor za medije je dužan izabrati novog vršitelja dužnosti Glavnog ravnatelja HRT-a na ograničeno vrijeme, no njegova je dužnost brinuti se za funkcioniranje HRT-a, rekao je Mesić i istaknuo kako puno toga ovisi o postojećem zakodavnom okviru koji “udara ritam i daje okvir” u kojem djeluje javni servis.  To je naša, dakle odgovornost Hrvatskog sabora, naglasio je Mesić.

Zastupnik 12 nacionalnih manjina Veljko Kajtazi nada se nastavku trenda poboljšanja suradnje HRT-a s nacionalnim manjina započet za Kovačićeva mandata. “Odlično smo surađivali s Kovačićem”, rekao je Kajtazi. S pohvalama Kovačiću nije se suglasio Stazić, ustvrdivši, među inim, da si je uzeo ovlasti koje nije trebao, te da je smjenio “hrpu ljudi”.
Smjena je bilo i prije u povijesti HRT-a, uzvratio mu je Mikulić.

Tematski o prijetnjama novinarima

Predsjednik Odbora Jasen Mesić najavio je da će Odbor, u dogovoru s MUP-om organizirati tematsku sjednicu o prijetnjama i ugrozi novinara na koju će biti pozvani i predstavnici novinarskih udruga. Potom nas čeka izbor dijela Programskog vijeća HRT-a, te pitanja vezana za Hinu i sve što će doći u paketu medijskog zakonodavstva, najavio je Mesić kolegama.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr