'PSIHOLOŠKE OPERACIJE'

OGROMAN SKANDAL: Pentagon plaćao PR tvrtku da proizvodi lažne terorističke videe i odglumljenu propagandu

Pentagon je britanskoj PR tvrtki platio otprilike pola milijarde dolara kako bi proizvela lažne terorističke videe iz Iraka, i to upravo za vrijeme tajne kampanje širenja propagande, koju je otkrilo Društvo istraživačkih novinara, piše RT.

Tvrtka Bell Pottinger inače je poznata kao firma koje njeguje odnose s nizom kontroverznih klijenata (među kojima su saudijska vlada te fondacija čileanskog diktatora Augusta Pinocheta). Surađivali su i s američkom vojskom na stvaranju propagadne u sklopu tajne operacije, navodi RT.

DA IM VJERUJEMO NA RIJEČ? Pentagon se kune da nikada neće koristiti ‘Terminatore’, unatoč ogromnim ulaganjima u njih

Spomenuta je firma odgovarala CIA-i, američkom Nacionalnom vijeću sigurnosti te Pentagonu, dobila je mandat da prezentira Al Kaidu u negativnom kontekstu te da locira moguće simpatizere te grupe.

Sadržaj koji je PR tvrtka proizvela odobrili su Bijela kuća i general David Petraeus.

Operacija je slijedila američku invaziju na Irak

Tajna operacija je pokrenuta nedugo nakon američke invazije u Iraku te je za cilj imala i promicanje ‘demokratskih izbora’.

Martin Wells, bivši zaposlenik tvrtke otkrio je kako je i Iraku radio kao urednik videosadržaja za Bell Pottinger. Dva dana nakon što su ga zaposlili poslan je u Bagdad, gdje je uređivao sadržaje koji su se potom koristili za ‘psihološke operacije’.

Al Kaida u Jemenu
Al Kaida u JemenuFoto: twitter screenshot

PENTAGON PRIZNAO SLANJE TRUPA U JAKO UTOČIŠTE ISIS-a NADOMAK EUROPE: ‘Da, naše kopnene snage su tamo…’

Osim negativno obojenih vijesti o Al Kaidi, Bell Pottinger je stvarao i lažne vijesti ‘Arabic TV-a’. Slali su novinarske ekipe da snimaju video uratke niske kvalitete, koji su potom obrađivani te prezentirani kao isječci iz vijesti.

Snimali lažne propagandne snimke

Osim navedenog, tvrtka je radila i lažne snimke propagande terorističke organizacije, koje su zatim američki vojnici podmetali u domove Iračane koje su pretraživali.

Prema objavljenim dokumentima, Pentagon je Bell Pottingeru kroz ugovore između 2007. i 2011. godine isplatio 540 milijuna dolara te još 120 milijuna 2006. godine. Firma je prestala surađivati s Pentagonom 2011. godine.

PENTAGON O INCIDENTU KOJI JE ŠOKIRAO SVIJET: ‘Da, bacili smo bombu na bolnicu, ali to nije ratni zločin već pogreška’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr