[FOTO, VIDEO] JAKO NEVRIJEME U DALMACIJI: / Pijavica poharala Čiovo i Trogir! Čupala je krovove i stabla, oštećeni su automobili

Image
Foto: Šibenik Meteo

Oko 10 sati nad šibenskim se područjem pojavio golemi 'shelf' oblak, a olujno nevrijeme oko 11 sati i 30 minuta zahvatilo je šire trogirsko područje.

19.9.2017.
13:28
Šibenik Meteo
Play logo

Divovski tmurni oblak brzo je stigao s mora. U kratko je vrijeme Žirje pogodila obilna kiša, pala je oko 21 litra kiše po četvornom metru, javlja Šibenski portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Shelf' oblak obično se formira na rubu nadolazeće fronte s prednje strane te nagoviješta izraženo pogoršanje vremena. Obično dolazi s jakim vjetrovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilna kiša pogodila je i vodičko područje na kojem je palo oko 12 litara kiše po četvornom metru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državna hidrometeorološka služba objavila je za danas upozorenje najvišeg stupnja za sjeverni i srednji Jadran, ali i za gorsku Hrvatsku te unutrašnjost Dalmacije.

Prema hrvatskim se krajevima premješta sredozemna ciklona zbog koje su oborine sve intenzivnije, objasnila je meteorologinja Tea Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jako nevrijeme pogodilo je i područje Čiova. Naime, pokraj otoka se pojavila pijavica. Meteorolozi najavljuju obilne kiše, ali i nove pijavice diljem obale. Moguće su i bujične poplave, javlja N1.

Nevrijeme uzrokovalo štete

Ekstremne vremenske prilike već su pričinile štetu u Dalmaciji. Osim kiše, na širem trogirskom području pala je i tuča promjera do dva centimetra, a velike količine oborina u Trogiru i okolici uzrokovale su mjestimične bujične poplave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jedan automobil u Trogiru palo je stablo. Još više štete bilo je na zapadnom dijelu Čiova - na prometnicama su završila stabla, a stradali su i električni stupovi, javlja Dalmacija danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pijavica iščupala dva krova na kamp-kućicama

'Pogođeno je područje od kampa Rožac pa sve do Donjeg Okruga. Pijavica je također prošla preko Duge. Imali smo sedam intervencija. Od toga su četiri bile uklanjanje stabala sa županijskih cesta, a jedna malo složenija intervencija u kampu Rožac. Tamo je, prema mom mišljenju, nastala pijavica. Nema veće štete, ali ima puno stradalih stabala. Prava je sreća da su stabla padala točno između kamp-kućica. Dva su krova tamo stradala na montažnim kamp-kućicama tako da ih je pijavica iščupala.

Iznad kampa električni je stup pao na ulazna vrata jedne obiteljske kuće. Čovjek ne može zbog toga izaći iz kuće. Iskopčali smo struju i sada ćemo maknuti stup od kuće', rekao je zapovjednik DVD-a Okrug Marin Radić.

Play logo

Pijavica je s Čiova prešla na Trogir, gdje je oštetila tamošnje brodogradilište. Srušen je dio krovišta brodogradilišta, a oštećeni su i brojni parkirani automobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevrijeme je zahvatilo i Brač. Palo je 40 litara kiše, a padala je i tuča.

Play logo