IZAZOVNA VREMENA

OGROMAN PAD TURIZMA U GODINI PANDEMIJE: Tijekom prošlog ljeta stiglo je upola manje love nego godinu ranije

Gledamo li samo srpanj, kolovoz i rujan koji čine turistički najunosniji kvartal, vidimo da je u ta 3 mjeseca prošle godine uprihodovano 3,3 milijarde eura, dok je godinu prije taj iznos bio dvostruko veći

Prihode od turizma u 2020. pandemija koronavirusa je gurnula godinama unazad. Točnije, na kriznu 2009. godinu, kada je Hrvatska od turizma primila oko 5 i pol milijardi eura. U godinama koje su slijedile taj iznos je samo rastao – sve do pandemije, gdje se strmoglavio.

Hrvatska narodna banka kaže da je u prvih 9 mjeseci 2020. Hrvatska od turizma uprihodila 4 milijarde i 300 milijuna eura. Podataka za preostala tri mjeseca još nema, ali za pretpostaviti je da je taj iznos bio manji od milijardu eura koliko je iznosio prihod u zadnjem kvartalu 2019. Ukupno je u 2019. turizam uprihodio rekordnih 10 i pol milijardi eura, donosi RTL.

KAKO ĆE IZGLEDATI 25. VELJAČE IDUĆE GODINE? Sve što nam se sada čini kao da je bilo u prošlom životu, možda će opet biti moguće…

Ako se usporedi isto razdoblje, dakle 9 mjeseci 2020. i 2019. iz toga proizlazi minus od 5 milijardi eura prihoda u turizmu u godini pandemije. To je inače oko 10 posto ukupnog hrvatskog BDP-a.

Gledamo li samo srpanj, kolovoz i rujan koji čine turistički najunosniji kvartal, vidimo da je u ta 3 mjeseca prošle godine uprihodovano 3,3 milijarde eura, dok je godinu prije taj iznos bio dvostruko veći. To znači da je samo u vrijeme ljeta korona Hrvatskoj oduzela više od 3 milijarde euraprihoda.

BEZ OBZIRA NA PANDEMIJU JEDNA BRANŠA JE PROFITIRALA OD LOCKDOWNA: ‘Takvo što još nikada nismo doživjeli u industriji’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr