SDP VS. HDZ

OGRANIČENA RASPRAVA: Razmimoilaženja i prije početka prve sjednice Sabora

Predsjednik SDP-ova saborskog Kluba Igor Dragovan potvrdio je u ponedjeljak da se na sastanku s predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom većina oporbenih klubova usprotivila prijedlogu da se u petak, kod predstavljanja nove Vlade, rasprava ograniči samo na klubove zastupnika.

“Smatramo da ne treba prekršiti demokratsku praksu da se o svakoj vladi, od Račana do Milanovića, u Saboru raspravljalo potpuno otvoreno i bez ograničenja”, izjavio je Dragovan nakon sastanka s Reinerom. Pitalo nas se želimo li se oko toga dogovoriti, kolege iz opozicije većinski su bili na tragu da nema ograničenja u raspravi, rekao je Dragovan.

Ne brine ga što bi saborska sjednica, s obziom na dnevni red, mogla biti maratonska. “Sjednica će trajati koliko bude trajala”, uzvratio je Dragovan novinarima tumačeći kako opozicija za to nije odgovorna, niti je birala termin sjednice.

“Sjednica je mogla biti u srijedu, četvrtak, a ne u petak, zadnji dan prije vikenda. Ta je odluka na vladajućima, to morate pitati njih”, rekao je šef SDP-ova Kluba.

ŠTO SU SVE NAPRAVILI? Posljednja sjednica Vlade Zorana Milanovića

Šuker:  U dubinu duše bili smo svjesni da neće prihvatiti prijedlog

Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker tvrdi da ga reakcija oporbe nije iznenadila jer je očekivao njihovu odbijenicu.

“To je bio test njihove demokratičnosti, u dubinu duše bili smo svjesni da neće prihvatiti prijedlog”, kaže Šuker i poručuje kako je saborskoj većini u interesu da se u Saboru raspravlja i da hrvatska javnost vidi što predlažu Domoljubna koalicija i Most, te drugi koji ih podržavaju.

Sadašnju je oporbu prozvao da se, dok je bila na vlasti, “itekako borila” da u Poslovnik uđe odredba da se klubovi mogu dogovarati da o nekoj temi govore samo klubovi, ne i zastupnici pojednačno.

Upitan koliko bi, s obzirom da nije postignut dogovor o ograničenju rasprave, ona mogla trajati, Šuker kaže “onoliko koliko će zastupnici biti zainteresirani”.

Čista tehnika

“Nije bitno koliko će trajati, nego kakvu će poruku poslati i jedni i drugi zastupnici”, kaže Šuker dodajući kako je oporba već poslala poruku da se, kad je na vlasti, ponaša na jedan način, a kad je u oporbi na drugi način.

Potpredsjednik HDZ-ova Kluba nije otkrio tko su kandidati Domoljubne koalicije za potpredsjednike Sabora. “To ćete vidjeti kad dođe vrijeme”, rekao je novinarima. Otkrio je tek da će se unutar HDZ-a o pozicijama u saborskim odborima “dogovoriti danas popodne, sutra do podne”.

Poručio je i kako će HSS, koji je na izborima dobio samo jednog zastupnika, dobiti još dva zastupniika, sukladno Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor.

To je čista tehnika i stvar političkog dogovora, prema tome ne treba od toga raditi dramu, zna se kako se to može napraviti, ako je potpisan koalicijski sporazum onda će biti tako napravljeno, nema potrebe nešto izmišljati, rekao je Šuker.

NE ŽELE TEORETIČARE: Seljaci prijete vladajućima, traže da Ružica Vukovac bude ministrica

DRAMA OKO MINISTARA: Timu Oreškoviću preostaje sve manje vremena da složi Vladu

ZORAN MILANOVIĆ: Tihomir Orešković ne odlučuje ni o čemu

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr