KONAČNO SE JAVILI

OGLASILA SE I VLADA NAKON OBJAVE PORAZNIH BROJKI: ‘Sljedeće izvješće će biti mnogo bolje’

Razlog katastrofalnim brojkama Vlada vidi u činjenici da izvješće Svjetske banke nije obuhvatilo poreznu reformu, To možda pojašnjava jednu stavku iz izvješća, ali što je s ostalima?

U vezi s danas objavljenim izvješćem Svjetske banke „Doing Business 2018“ prema kojem je Hrvatska s prošlogodišnjeg 43., sada rangirana na 51. mjesto od ukupno 190 zemalja, Vlada napominje da će ga analizirati kao i sve korisne preporuke koje sadrži radi dodatnog poboljšanja poslovnog okruženja, što je jedan od prioriteta njezina programa te napominje da nisu obuhvaćeni učinci porezne reforme.

“Važno je međutim naglasiti da se ovo izvješće odnosi na razdoblje od početka lipnja 2016. do konca svibnja 2017., osim za pokazatelje poreza, koji se odnose samo na 2016. kalendarsku godinu. Stoga učinci sveobuhvatne porezne reforme, koja je stupila na snagu 1. siječnja 2017., nisu obuhvaćeni ovim izvješćem, pa ne iznenađuje što je upravo na tom mjerilu zabilježen najveći pad”, navodi se u priopćenju Vlade.

Međutim, dodaje se, za 4 od ukupno 10 pokazatelja koji se mjere u ovom izvješću zabilježen je napredak, dok je za mjerilo prekograničnog trgovanja zadržano visoko prvo mjesto od 190.

“Vlada stoga očekuje da će pozitivni učinak porezne reforme, kao i Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva, biti obuhvaćen tek u sljedećem izvješću, koje će zasigurno biti mnogo bolje”, stoji na kraju priopćenja.

HRVATSKA POTONULA NA LJESTVICI SVJETSKE BANKE ‘DOING BUSINESS’: Pali smo za čak osam mjesta, pretekla nas je i Srbija

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr